Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2010

Μπακλαβάς



Γεια σας! Να 'μαι και πάλι κοντά σας. Αυτή τη φορά όχι για να σας παραπονεθώ για τους... εφιάλτες μου, αλλά για να σας γλυκάνω με ένα κομμάτι σούπερ μπακλαβά. Τώρα θα μου πείτε πως συνδυάζονται υγιεινή διατροφή και μπακλαβάς? Μα και ο μπακλαβάς είναι φτιαγμένο από υγιεινά υλικά: καρύδια και μέλι! Πάμε λοιπόν να τον φτιάξουμε, να γλυκαθεί το χειλάκι μας.



Υλικά:

3/4 φύλλο κρούστας
1/2 κιλο καρυδόψιχα κοπανισμένη
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας κανέλλα
λίγο γαρύφαλλο
1/2 φλυτζάνι φρυγανιά τριμμένη
1/4 φρέσκο βούτυρο λιωμένο ή όποιο άλλο μαγειρικό λίπος προτιμάτε

για το σιρόπι:
3 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
3 φλυτζάνια νερό
1/2 φλυτζάνι μέλι
3 κουταλιές σούπας γλυκόζη
1 ξύλο κανέλλας
5-6 γαρύφαλλα
1 φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε μαζί την καρυδόψιχα, τη φρυγανιά, την κανέλλα, το γαρύφαλλο και τη ζάχαρη. Κρατάμε πέντε φύλλα στην άκρη. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε μέσα σταυρωτά πέντε φύλλα αλείφοντας ανάμεσά τους με βούτυρο. Στη συνέχεια πασπαλίζουμε το τελευταιο φύλλο που απλώσαμε με το μίγμα του καρυδιού. Στρώνουμε από πάνω ένα φύλλο, το αλείφουμε με βούτυρο και ξαναπασπαλίζουμε με το μίγμα της καρυδόψιχας. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να μας τελειώσουν τα φύλλα και το καρύδι. Στο τέλος, γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που περισσεύουν γύρω-γύρω από το ταψί. Τα βουτυρώνουμε και στρώνουμε από πάνω τα πέντε φύλλα που έχουμε κρατήσει στην άκρη. Χαράζουμε τον μπακλαβά σε κομμάτια και ρίχνουμε από πάνω ομοιόμορφα το βούτυρο που μας έχει μείνει. Ψεκάζουμε με νερό και ψήνουμε τον μπακλαβά σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για πέντε λεπτά. Σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε το σιρόπι επάνω, μέχρι να ψηθεί ο μπακλαβάς. Όταν ψηθεί και βγάλουμε τον μπακλαβά από το φούρνο τον αφήνουμε πέντε λεπτά να "ανασάνει" και περιχύνουμε με το σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει. Σκεπάζουμε με μεμβράνη για να διατηρηθεί το φύλλο τραγανό. Το ταψι που χρησιμοποίησα είναι 27x32 εκατοστά. Καλή επιτυχία!




30 σχόλια:

  1. Κατερίνα μου θα σε μαλώσω.Είπαμε να σταματήσουμε τις κραιπάλες των εορτών.350 θερμίδες έχει ένα κομμάτι μπακλαβάς.Θα τσιμπήσω όμως ένα μικρό κομματάκι από την γωνίτσα.Τρελαίνομαι για το σιροπιασμένο φύλλο, όχι όμως και για το καρύδι.Μιαμ, μιαμ,μιάμ.Μούρλια είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κακούργα!!! λιποθυμώ!!!!!
    έτσι και φτιάξω τέτοιο πράμα θα το φάω μόνη το ταψάκι μέχρι το βράδυ!!!!!!
    οπότε θα αρκεστώ να λαχταρώ ένα κομματάκι από το δικό σου, έβαλες και βούτυρο; 2 ταψάκια τότε!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kατερίνα,αυτή είναι η εγκράτεια,που έλεγες!
    Δε θέλω να σε στενοχωρήσω,αλλά όσο λαχταριστός και να φαίνεται,δεν τρώω γενικά το καρύδι.Εδώ φτιάχνουν αυτό τον μπακλαβά και μου έχουν δώσει αρκετά κομμάτια,ακέραιος είναι,περιμένει κάποιον,που του αρέσει.Εγώ έφτιαξα με τα αμύγδαλά μας και τον τσάκισα μαζί με τα κορίτσια μου.
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πωπω χάρμα οφθαλμών ο μπακλαβάς σου!!! Τρελαίνομαι για σιροπιαστά!!! και με καρυδάκι τον τρώω και με μυγδαλάκι και με φυστικάκι και με ότι να ναι μπακλαβάς να είναι!!!! Άντε να δω πότε θα μαζευτούμε :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλέ! Χτες δεν έλεγες για διατροφή; Και σημερα μας κερνάς μπακλαβά; Αχ θα σε σκοτώσω Κατερινιώ! δεν θα γλυτώσεις! χαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να σαι καλά Κατερίνα μου που μας γλύκανες, άψογος ο μπακλαβάς σου!!
    Και ξέρεις.... ότι περισσέψει από τις άλλες που κάνουν "διατροφή", μην πάει χαμένο, έτσι??
    Φέρτο εδώ παιδί μου;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. kαλη ειναι η διατροφη, αλλα και λιγο γλυκακι χρειαζομαστε για να ανεβαζουμε και το ζαχαρο. αλλιως θα ζαλιζομαστε απο την υπογλυκαιμια. και ειναι απο τα αγαπημενα μου γλυκα, οποτε θα δοκιμασω και γω ενα μικρο κομματακι.
    καλη σου μερα και καλη , δημιουργικη χρονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ισλί και μπακλαβάς. Οτι ποιό απόλυτο στο γλυκό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΑΠΟ ΤΑ ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΓΛΥΚΑ.ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΜΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕ Η ΓΙΑΓΙΑ ΔΥΟ ΤΑΨΙΑ.ΤΕΛΕΙΟ ΕΙΝΑΙ!!!
    ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγω γινεται να εχω ενα αληθινο λαχταριστο κομματι?Προηγουμαι βρε κοριτσια,ειμαι και σε ενδιαφερουσα!!!!

    Δημιουργια σου εχω ενα βραβειο στο blog μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μάλλον θέλεις να γλυκάνεις τα όνειρά σου ε; Για να μην βλέπεις εφιάλτες;
    Εγώ αντιθέτως αν φάω όλο το ταψί, γιατί μου αρέσει πολύ, θα έχω εφιάλτες απο τη βαρυστομαχιά χιχιχιχι
    Τον έκανες όμως, όνειρο!!!
    Καλό βράδυ :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Aν και πηρα καποια κιλα λογω εορτων ,δεν εχω προβλημα να φαω ολοκληρο το ταψι !χαχα! Δεν μπορω να αντισταθω στα γλυκα του ταψιου και στις σοκολατες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλή χρονιά με υγεία,δημιουργία και χαρά!!!
    Χορταίνω και μόνο που βλέπω τον υπέροχο μπακλαβά μαρεσει παρα πολύ αν και έχω πολυ καιρό να φάω.....
    μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χρόνια πολλά Κατερίνα μου! Ευτυχισμένο το 2010!
    Τρελαίνομαι για μπακλαβά!
    Θα προσπαθήσω να το ξεχάσω, γιατί το μόνο που μου χρειάζεται είναι να πάρω και άλλο βάρος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μου αρέσει πολύ αλλά δε το φτιάχνω γιατί θα το φάω όλο μόνη μου! Να πάρω ένα κομματάκι να μου φύγει η λιγουρίτσα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @erifili
    Κι εγώ ένα κομμάτι έφαγα Εριφύλλη. Τον φτιάχνω και με αμύγδαλο, αλλά τώρα είχα περισσότερα καρύδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ
    Ναι, είχε και βουτυρο! Ηταν μπακλαβας με τα όλα του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @eleni
    Ο μπακλαβάς Ελένη ήταν παραγγελιά της μαμάς μου! Γιατί χωρίς μπακλαβά δεν καταλαβαίνει γιορτές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @elen
    Κι εμείς τον μπακλαβά με απ'όλα τον τρωμε. Η μαμά μου, για την οποία τον έφτιαξα, ήθελε και σουσάμι μέσα, όπως κάνουν στο νησί, αλλά αυτή τη χάρη δεν της την έκανα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @kiki
    Οχι Κική, δεν τον έφτιαξα για μένα τον μπακλαβά...για τη φουκαριάρα τη μάνα μου, που τον ζήτησε, χαχαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @ΕΛΕΝΑ
    Ελενα εγώ δε χαλάω χατήρια...κι αν δεν μείνει από όσες κάνουν διατροφή, εγώ σου φτιάχνω άλλον! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @Εφη
    Παν μέτρον άριστον Εφη! Ο μπακλαβάς ήταν σε μικρό ταψί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @cummulus
    Καλωσόρισες! Εμείς όλα τα γλυκάκια τα τρώμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS
    Κι εσύ γλυκατζής Σκρουτζάκο, ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @Νένα
    Κι ένα και δύο κομμάτια, μακάρι να μπορούσα να σου δώσω ολόκληρο το ταψί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @EYH
    Να σου πω Εύη μου, εγώ καταίφι ήθελα να φτιάξω εγώ, αλλά τελικά έφτιαξα τον μπακλαβά για χάρη της μάνας μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @Anastasia's dolls
    Ποιος είναι αυτός Αναστασία μου που πέρασε τις γιορτές χωρίς να πάρει έστω μισό κιλό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @Demi
    Ευχαριστώ για τις ευχές! Κόπιασε να σε κεράσω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @Αγγελικη Ν
    Καλή χρονιά Αγγελική! Πάρε λίγο από τη γωνίτσα, δε βλάπτει :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @big mama
    Και δεν παίρνεις όσα κομμάτια θέλεις?!? Δεν θα σε αφήσω με τη λιγούρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή