Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Η φανουροπιτα μου!






Καλώς σας βρίσκω αγαπημένη μου παρέα.Του Αγίου Φανουρίου σήμερα και δράττομαι της ευκαιρίας να σας γράψω τη συνταγή της δικής μου φανουροπιτας που φτιάχνω τα τελευταία χρόνια.Tωρα πειραματίζομαι και στη φανουροπιτα τύπου κέικ, πιστεύω να τα καταφέρω και να έχω ένα εξίσου καλό αποτέλεσμα. 
Το θέμα λοιπόν φανουροπιτα με απασχολούσε κάθε χρόνο... Ένα θα σας πω, κάθε χρόνο και άλλη συνταγή, μέχρι που ξύπνησε μέσα μου το DNA του μπαμπά μου: πενήντα χρόνια και βάλε αρτεργάτης, κάτι με έμαθε. Άρχισα τα ζυμώματα και κατέληξα σε αυτή τη συνταγή που θα γράψω παρακάτω. 
Προσοχή, διαβάστε τις σημειώσεις στο τέλος, είναι απαραίτητο :)









Υλικά:

800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές σούπας + 1 κουταλάκι γλυκού ξηρή μαγιά
3/4 φλυτζανιού ζάχαρη
1/2 φλυτζάνι καλαμποκέλαιο
1 κουταλάκι του γλυκού "Σμυρνιό"
2 κουταλιές σούπας λικέρ βύσσινο
1/8 κουταλάκι γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
1/8 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 ποτήρι νερό μέσα στο οποίο έχουμε βράσει 1 1/2 κουταλιά σούπας γλυκάνισο
λίγο ζαχαρόνερο για επάλειψη και ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Καταρχάς, βράζουμε τον γλυκάνισο στο νερό για  3-4 λεπτά. Κατόπιν σουρώνουμε και αραιώνουμε το αρωματισμένο νερό, προσθέτοντας ακόμα ένα ποτήρι νερό. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το νερό. Βάζουμε το μίξερ να δουλέψει σε χαμηλή ταχύτητα για να ανακατευτούν τα υλικά μας και αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό, μέχρι να έχουμε μια ζύμη απαλή και αφράτη. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί 1 ώρα σε ζεστό μέρος, σκεπάζοντας τη λεκάνη μας με μια βρεγμένη και καλά στυμμένη πετσέτα. Κατόπιν ζυμώνουμε ελαφρά με το χέρι και βάζουμε τη ζύμη σε ταψί 26 νούμερο με ψηλά τοιχώματα, ντυμένο με αντικολλητικό χαρτί. Σκεπάζουμε και πάλι με βρεγμένη και καλά στυμμένη πετσέτα. Τοποθετούμε το ταψί στον φούρνο, στη μεσαία σχάρα και διατηρούμε τον φούρνο ζεστό,  γύρω στους 50 βαθμούς, μέχρι να δούμε την πίτα μας να έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε ύψος. Αφαιρούμε τότε την πετσέτα και ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, χωρίς να μετακινήσουμε καθόλου το ταψί. Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε την πίτα μέσα γα ακόμα 10 λεπτά. Όταν βγάλουμε τη φανουρόπιτα από τον φούρνο την αλείφουμε με ζαχαρόνερο και αφήνουμε να κρυώσει. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και φτιάχνουμε τον σταυρό με "Σμυρνιό". 

Σημειώσεις: 

1. Για το φούσκωμα της πίτας: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 50 βαθμούς, τον σβήνουμε και βάζουμε μέσα την πίτα ανάβοντας μόνο το φως του φούρνου, το οποίο διατηρεί τη θερμοκρασία. Η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει ακόμα και 2 ώρες.

2. Αντί για "Σμυρνιό" μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μίγμα για πολίτικα γλυκά ή, αν δεν έχουμε, τριμμένη κανέλα και γαρύφαλλο.

3. Εγώ χρησιμοποιώ αντί για ταψί τσέρκι που έχω αγοράσει επίτηδες γι'αυτή τη δουλειά, που έχει ύψος περίπου 17 εκατοστά. Αυτό βοηθάει τη ζύμη να φουσκώσει ομοιόμορφα, χωρίς τον φόβο να ξεχειλίσει έξω από το ταψί.

4. Για να κρατήσω την παράδοση, φρόντισα ο αριθμός των υλικών να είναι μονός. 

5. Προσοχή! Από τη στιγμή που θα τοποθετήσουμε το ταψί στον φούρνο δεν το μετακινούμε βίαια, ούτε χτυπάμε την πόρτα του φούρνου όταν την κλείνουμε, γιατί θα την πάθετε όπως την έπαθα κι εγώ σαν πρωτάρα , και όπως φανερώνει και η φωτογραφία: η πίτα έχει ένα ελαφρύ "κάθισμα" στη μέση.

6.Η υφή της είναι περίπου σαν τον άρτο.

Αν κάποια από εσάς αποφασίσει να την φτιάξει εύχομαι καλή επιτυχία.

Να ευχηθώ ακόμα ο Άγιος Φανούριος να μας δίνει υγεία και μετά όλα τα άλλα.








5 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε για την όμορφη συνταγή, Κατερίνα μου. Και του χρόνου να είσαι καλά. Σε φιλώ, φίλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Κατερίνα!! Δεν έχω φτιάξει ποτέ μου, αλλά η δική σου συνταγή μου άρεσε πολύ! Δεν ήξερα την ύπαρξη του σμυρνιού, θα το έχω στα υπόψιν! Και του χρόνου με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έφτιαξα και εγώ αλλά θα δοκιμάσω και τη δική σου. Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες.
    Καλά να είσαι πάντα και του χρόνου
    Καλό Φθινόπωρο εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και του χρόνου να είσαι καλα Κατερίνα μου να την ξαναφτιαξεις φαινεται πολύ νοστιμη.. εεεε και αφού ο μπαμπα σου ήταν αρτοποιος δεν γινεται να μην είναι ωραια..
    Ο Αγιος Φανουριος να σας προστατευει...να περνας ομορφα φιλη μου ..καλη εβδομαδα.. φιλακιααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και του χρόνου Κατερίνα μου,με υγεία και χαρά στο σπιτικό σου,υπό την σκέπη του Αγίου Φανουρίου και της Παναγίας μας!!!Ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας την συνταγή, θα την έχω υπόψιν μου!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή