Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Τα στολιδια μου

Καλησπέρα σας.Σήμερα μαζί με τον καλό μου και το κοριτσάκι μας στολίσαμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας και το σπίτι.Η διάθεση δεν ήταν και τόσο καλή για να είμαι ειλικρινής μέχρι και που είπα απέξω απέξω να μη στολίσουμε αλλά ο καλός μου και τα παιδιά είχαν σίγουρα αντίθετη γνώμη από εμένα.Έτσι ο καλός μου κατέβασε τις κούτες από το πατάρι και άρχισε πρώτος το στήσιμο του δέντρου,εγώ βοήθησα στο στόλισμα και το κοριτσάκι μου στόλισε το δικό της δεντράκι. Όταν όμως άρχισα να ψαχουλεύω τα παιχνίδια σταμάτησε ο χρόνος  βλέποντας για μια ακόμα φορά λίγα παιχνίδια που έχουν απομείνει από το καιρό που θυμάμαι τους γονιούς μου να στολίζουν το μικρο μας δεντράκι.Η ταλαιπωρία τους από το πέρασμα των χρόνων εμφανέστατη  αλλά  δεν με νοιάζει, εγώ κάθε χρόνο είναι τα πρώτα που στολίζω  γιατί μέσα από αυτά έρχομαι πίσω στα παιδικά μου χρόνια, τότε που το δεντράκι μας ήταν μικρούλι αλλά στα μάτια μου φάνταζε σαν το ωραιότερο δέντρο του κόσμου. Τότε που ο μπαμπάς μου  και η μαμά μου φρόντιζαν  όλα αυτά που τώρα φροντίζουμε  εμείς να κάνουμε  για τα δικά μας παιδιά.











 










Τα  επόμενα στολίδια μου τα έχει φέρει η εξαδέλφη μου από την Αμερική το 1977.
Ήταν το πρώτο δέντρο που στολίσαμε μαζί με τον καλό μου.









Το αστέρι αυτό όπως και αρκετά άλλα τα έχω φτιάξη εγώ αρχές του '70.



 Το  δέντρο μας



Συγχωριστεμε αν  σας  ζάλισα αλλά  σήμερα  θυμήθηκα  όλα τα παιδικά μου Χριστούγεννα  και πιο πολύ το μπαμπά μου  που  αν και η κούραση  από τη δουλειά του  εκείνες τις μέρες ήταν πάρα πολύ μεγάλη γιατί ήταν αρτεργάτης  και οι φούρνοι είχαν την τιμητική τους δεν ξεχνούσε ποτέ μαζί με τη μαμά μου  να μας πάνε βόλτα  στο στολισμένο Πειραιά για να δούμε το μεγάλο δέντρο  και τους πάγκους με τα παιχνίδια στη Γεωργίου.Σταματάω όμως εδώ, δεν μπορώ να γράψω άλλα γιατί έχουν   θολώσει τα μάτια μου και δεν βλέπω το πληκτρολόγιο.

32 σχόλια:

  1. "Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί" είχε πει ο Σεφέρης, κι εγώ θα ήθελα να προσθέσω πως οι γλυκές αναμνήσεις, γλυκά πονούν.
    Αυτό που κάνει τα στολίδια σου ιδιαίτερα όμορφα, είναι το άρωμά τους που γίνεται πιο έντονο με κάθε χρόνο που περνάει.
    Και του χρόνου με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πόσο χάιρομαι αυτά τα αγγίγματα ψυχής Κατερινάκι μου , μου θύμησες τόσα πολλά τους πάγκους με τα μπαλόνια και τα γλυφιτζούρια στο Δημοτικό θέατρο και την Αγία Τριάδα , το τροχονόμο στο Δημοτικό Θέατρο ακόμη και τον καλό μου τον παππού , που δούλευε χρονιάρες μέρες στα τρόλευ και του πηγάιναμε στο αμαξοστάσιο το ζεστό φαγητό με διπλωμένη την πετσετούλα για να προλάβει να φάει !!! σε ευχασριστώ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΤΕΡΙΝΑΚΙ ΜΟΥ ΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΗΣΕΣ,,,ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΙΝΑ ΣΤΟΛΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ,,,,ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ, ΤΟ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΣΚΕΠΗ,,,,ΚΑΙ ΕΓΩ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΣΤΟΛΙΖΩ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΟΥ ΒΑΖΩ!!!
    ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ,,,,ΑΣ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΧΑΤΗΡΙ ,,,,ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΓΑΠΑΝΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΣΤΗΣΡΙΖΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΑ,,,,,,ΦΙΛΑΚΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στολίδια μιας άλλης εποχής το καθένα με την δική του ιστορία.
    Και του χρόνου να είσαστε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φέτος οι αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια πονούν λίγο πιο πολύ. Σ΄ευχαριστούμε για όλα αυτά που μας έκανες να θυμηθούμε που μαζί με τις χριστουγεννιάτικες μυρωδιές μας φανερώνουν τις πραγματικές αξίες της ζωής. Αυτές πρέπει να μεταδώσουμε και στα παιδιά μας. Να είστε όλοι καλά, χαρούμενοι και υγιείς. Καλές γιορτές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κατερίνα μου,η νοσταλγία είναι μεγαλύτερη όσο περνούν τα χρόνια και είναι πολύ γλυκιά και τρυφερή αυτή η παρουσίαση!
    Στολιδάκια μιας άλλης εποχής,σε μερικά αναγνωρίζω κάποια από τα δικά μου-5-6 απέμειναν-που πάντα τα φυλάω για το δικό μας δέντρο.
    Και του χρόνου με υγεία και χαρά!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τι ταξιδι ηταν αυτο βραδυατικα....που με εστειλες ξερεις???στολιδια παλια...ποσο πισω να παω???Οχι,οχι,δεν θα κλαψω...φτανει...ερχονται γιορτες και δεν πρεπει να μελαγχωλουμε...γελια μονο απο δω κ περα....αχ θεε μ,τι αναμνησεις...Κατερινα μ υπεροχα τα στολιδακια σου κ ας εχουν ξεθωριασει....φιλα τα σαν κορη οφθαλμου...ειναι μεγαλη κληρονομια για τα παιδακια σου...ειναι εσυ παιδι.....φιλια...καλο βραδυ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και του χρόνου να είσαι γερή και να να περάσεις από αυτή τη λιμνούλα της γλυκιάς νοσταλγίας που σε βυθίζει σε ατέλειωτες αναμνήσεις...Δεν πειράζει αν στάξουν τα μάτια ...αυτό σημαίνει πως είμαστε ζωντανοί...Κατερινούλα μου και του χρόνου γλυκιά μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πόσο συγκινήθηκα και πόσες αναμνήσεις ξύπνησαν στο μυαλό μου, τότε που και για μένα το μικρό μας δεντράκι φάνταζε το ομορφότερο και το μεγαλύτερο του κόσμου!!!!! Και του χρόνου Κατερινάκι μου!!! Σε φιλώωωωω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μάλλον όλοι έχουμε τα αγαπημένα μας στολίδια από τα παιδικά χρόνια! Ποτέ δεν ξεχνάω μια μπλε γατούλα και μια καμπανούλα που κουδούνιζε! Είναι ακόμη και τώρα τα αγαπημένα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δες...τόσο μικρά πραγματάκια, "άνευ αξίας", τι συγκίνηση μας φέρνουν...
    Και του χρόνου Κατερινάκι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα Κατερινάκι μου!!Τι όμορφη ανάρτηση!!
    Το δεντράκι σου είναι κουκλίστικο!!!Καλά έκανες και το στόλισες!!!
    Κάποια στολιδάκια που μας δείχνεις τα έχουμε κι εμείς από παλιά!!!ήταν της μόδας τότε λογικά!!!!χαχα!!!
    Τι θα ήμασταν Κατερινάκι μου χωρίς αναμνήσεις;;
    Να σαι καλά και του χρόνου να ξαναστολίσετε το σπιτάκι σας!!!
    Φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κατερίνα, όμορφα το στόλισες το Χριστουγεννιάτικο δένδρο σας, παρότι δεν είχες και την καλύτερη διάθεση. Νομίζω ότι μετά, θα πρέπει να ένιωσες καλύτερα βλεποντάς το! Και του χρόνου!!
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ηταν πολύ συγκινητική ανάρτηση και με παρέσυρες και μένα στις αναμηνήσεις σου Κατερίνα μου!
    Τα στολίδια σου είναι πανέμορφα, να είσαι καλά και του χρόνου να τα ξαναβάλεις στο δέντρο σου με την οικογένεια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κατερίνα μου μόλις είδα το κουκουνάρι μου ήρθαν αναμνήσεις απο το δέντρο που στόλιζα στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς,τι όμορφες εποχές ξένοιαστες,χαρούμενες χωρίς το άγχος και τις σκοτούρες τις σημερινές.Να είσαι καλά και του χρόνου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κατερίνα μου
    Πόσο με συγκίνησαν αυτά σου τα λόγια και πόσες μνήμες δεν φέραν από το παρελθόν.....
    Να είσαι καλά και του χρόνου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αχ,Κατερίνα, τι να πω τώρα εγώ μετά από αυτή την ανάρτηση;Οι όμορφες αναμνήσεις είναι μεγάλος θησαυρός...
    Και του χρόνου να είσαι καλά να ξαναστολίσεις!
    Τα ρετρό στολίδια σου είναι πανέμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τι υπέροχες αναμνήσεις Κατερίνα μου, έστω κι αν κάποιες κάνουν τα μάτια μας να θολώνουν!
    Είναι όμως μοναδικές!!
    Και του χρόνου να είσαι καλά να ξαναστολίσεις!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κι εμείς εχθές το ξεκινήσαμε και το τελειώσαμε σήμερα!! Έχω κι εγώ τέτοια στολίδια από τα παλιά και στο δικό μας δέντρο έχουν την τιμητική τους, για τους ίδιους λόγους... Να είσαι καλά και να χαίρεσαι την οικογένειά σου!! Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλές γιορτές, Κατερίνα μου και του χρόνου με υγεία! Κι εγώ βρήκα κοινά στολίδια με τα δικά σου - το μανιταράκι το είχαμε κι εμείς, το ίδιο και τα αγγελάκια! Και ζουν ακόμα... Μπορεί να μην φαίνονται εντυπωσιακά στα μάτια των νέων παιδιών σήμερα που έχουν συνηθίσει αλλιώς, στα δικά μας όμως έχουν άλλη γλύκα. Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τί όμορφη ανάρτηση φίλη μου!Μού θύμισες πολλά από τά παιδικά μου χρόνια!Νάσαι καλά!Τά στολίδια σου τά θυμάμαι πού είχαμε σχεδόν τά ίδια!Ωραία χρόνια!Βάζαμε μπαμπάκι γιά χιόνι στό δεντράκι!Καί τού χρόνου νά ξαναστολίσετε!!Σέ ευχαριστώ πού ήρθες!!Καλό Σ/Κ!Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Κατερινα μου το δεντρο σας εγινε υπεροχο γιατι ειναι γεματο με στολιδια αγαπημενα! Απο οποια πλευρα κι αν το κοιταξεις θα εχεις να θυμασαι ομορφα πραγματα απο τα παιδικα σου χρονια! Και του χρονου να ειστε καλα να το ξαναστολισετε τοσο ομορφα!!
    Φιλια πολλα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Τι γλυκιά ανάρτηση! Αμα το δεντρο φέρει πάνω του τοσες τρυφερες αναμνησεις γινεται το ωραιότερο του κόσμου!Να τις κρατάς σαν θησαυρό!
    Δυο από τα παλιά στολίδια φωτίστηκαν παραξενα στα μάτια μου, ναι, τα είχαμε κι εμεις, το τεταρτο που μοιαζει με φαναρακι και το στεφανάκι με το Χριστο-βοσκο και το αρνακι... δεν τα έχω πια, σ'ευχαριστω που μου τα θυμησες!
    Φιλιά πολλά στελνω και ευχές, και του χρονου να ξαναστολησετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Συγκινητική ανάρτηση...με ταξίδεψε και μένα στο μικρό μας δεντράκι μας ...στα Χριστούγεννα των παιδικών μου χρόνων...Μάλιστα τα πρώτα επτά στολίδια τα έχω και εγώ και τα κρατάω σαν θησαυρό!!!Φιλιά πολλά και καλό Σ/Κ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Γλυκια μου Κατερινα να εισαι παντα καλα να εχεις ομορφες αναμνησεις!!!!Φιλακια πολααααα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλή μου Κατερίνα με άγγιξαν οι θησαυροί των αναμνήσεων σου!!!Το χριστουγεννιάτικο δένδρο των παιδικών μας αναμνήσεων είναι ανεκτίμητος θησαυρός....Ευχαριστώ και πάλι για το όμορφο δωράκι σου... καλό σου ξημέρωμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Πολλά από αυτά τα στολίδια τα θυμάμαι κα ιμου φέρνουν νοσταλγία!!!!!Πολύ όμορφα, τώρα υπάρχουν μόνο αυτά τα τυποποιημένα!!!Να είσαι καλά που μας τα θύμησες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Νοσταλγική και συγκινητική η ανάρτησή σου αυτή, Κατερίνα !! Ομορφες θύμησες μιας άλλης εποχής, πιο ζεστής!! Να'σαι καλά, να ρίξεις νεράκι δροσερό στα ματάκια και να θαυμάσεις με χαμόγελο το όμορφο χριστουγεννιάτικο δέντρο σας!! Καλό ξημέρωμα και καλή Κυριακή να'χεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ΑΧ! ΜΑΣ ΠΗΓΕΣ ΠΟΛΥ ΠΙΣΩ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΛΙΔΑΚΙΑ ΣΟΥ! ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΟΜΟΡΦΕΣ ΑΠΛΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΝΑ ΛΥΠΟΥΝ ΚΙ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ! ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΘΗΚΑ ΠΟΛΥ! ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΥΓΕΙΑ! ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΥ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Κατερίνα μου γλυκεία η γ κλήρωση του χριστουγεννιατικου πανηγυριού του Stars and icicles τελείωσε , πέραες να πάρεις το βραβειάκι συμμετοχής και αν θες μου στέλνεις την διεύθυνση σου στο katitimou@gmail.com για να σσου στέιλω ένα συμβολικό δωράκι σε ευχαριστώ καλή μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Πανέμορφο το δέντρο σας!!!!!Και του χρόνου!!!!!!!!
    Λοιπόν πως μας φάνταζαν τότε τα χρισ. στολίδια και τι χαρά κάναμε...Εγώ στόλιζα και της θείας μου που ήταν μοδίστρα και δεν είχε παιδιά......Τώρα όλα πιο εύκολα και άφθονα μα και τα παιδιά ανευχαρίστητα.....
    Κατερίνα μου, καλή εβδομάδα!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  32. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες μαζί αλλά και σε κάθε μια ξεχωριστά για τα τόσο όμορφα λόγια σας.Η αλήθεια είναι ότι όσο περνάνε τα χρόνια τόσο πιο έντονες γίνονται οι αναμνήσεις ιδιαίτερα σε μέρες γιορτών.Ο μπαμπάς μου έχει φύγει από τη ζωή εδώ και οχτώ χρόνια. Τέτοιες μέρες τον θυμάμαι πολύ έντονα γιατί ήταν ένας μπαμπάς που μας αγαπούσε πολύ και φρόντιζε να μη μας λείπει τίποτα ακόμα και τα χρόνια που τα πράγματα δεν ήταν καθόλου εύκολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή