Γειά σας! Τώρα που το κρύο συνεχίζεται και η βροχούλα μας κάνει παρέα, ελάτε να κεραστούμε ζεστή σοκολάτα και αφράτα και μυρωδάτα ρολά κανέλας. Μια συνταγή πολύ εύκολη και πάρα πολύ νόστιμη, φτιαγμένη με υλικά που συνήθως υπαρχουν πάντα στο σπίτι.
Υλικά
για τη ζύμη:
1/2 φλυτζάνι χλιαρό γάλα
30 γρ. φρέσκια μαγιά
1/4 φλυτζανιού ζάχαρη
1/3 φλυτζανιού καλαμποκέλαιο
1 αβγό και 1 ασπράδι
1 πρέζα αλάτι
1 βανίλια
3 φλυτζάνια και 1/4 φλυτζανιού αλεύρι
1 κρόκο αβγού για επάλειψη
για τη γέμιση:
3 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
1/2 φλυτζάνι ζάχαρη ξανθή
2 κουταλάκια γλυκού κανέλα
για το γλάσο:
1/2 φλυτζάνι ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές σούπας νερό
λίγη βανίλια
για τη ζύμη:
1/2 φλυτζάνι χλιαρό γάλα
30 γρ. φρέσκια μαγιά
1/4 φλυτζανιού ζάχαρη
1/3 φλυτζανιού καλαμποκέλαιο
1 αβγό και 1 ασπράδι
1 πρέζα αλάτι
1 βανίλια
3 φλυτζάνια και 1/4 φλυτζανιού αλεύρι
1 κρόκο αβγού για επάλειψη
για τη γέμιση:
3 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
1/2 φλυτζάνι ζάχαρη ξανθή
2 κουταλάκια γλυκού κανέλα
για το γλάσο:
1/2 φλυτζάνι ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές σούπας νερό
λίγη βανίλια
Εκτέλεση
Βάζουμε στη λεκάνη του μίξερ το γάλα, διαλύουμε μέσα τη μαγιά, ρίχνουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το αγό, το ασπράδι και το λάδι. Ανακατεύουμε λίγο για να ενωθούν τα υλικά. Ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία και εύπλαστη ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Κατόπιν ανακατεύουμε την ξανθή ζάχαρη και την κανέλα. Όταν φουσκώσει το ζυμάρι, το ζυμώνουμε ελαφρά για να ξεφουσκώσει και το ανοίγουμε σε παραλληλόγραμμο φύλλο, 60x20 εκατοστά περίπου. Αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο όλη την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα. Τυλίγουμε σε ρολό, από τη φαρδιά πλευρά. Κόβουμε φέτες (με λίγη προσοχή) πάχους 2,5 εκατοστών περίπου. Τοποθετούμε τα κομμάτια σε ταψί, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, και τα πατάμε ελαφρά με το χέρι μας. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσουν, αλείφουμε με τον κρόκο χτυπημένο με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 15-20 λεπτά (μέχρι να πάρουν ένα όμορφο καστανόξανθο χρώμα). Για το γλάσο, ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το νερό και τη βανίλια σ'ένα μπολάκι και αλείφουμε τα ρολά μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο για να γυαλίσουν. 'Εχουμε έτοιμο και τον καφέ μας και ξεκινάμε τη δοκιμή...!
πρώτη κατέφθασα ως λάτρης της κανέλας, οπότε πήρα ένα και κάθομαι να το απολαύσω, μιας κι είμαι πτώωωωωωωωωμα!!!! γεια στα χέρια σου!!μοσχοβολούν!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπραβο βρε Κατερινα που εβαλες αυτη τη συνταγη ! Μου αρεσουν πολυ αυτα τα ρολα ,η συνταγη ειναι ευκολη , θα τα φτιαξω κι εγω ! Τωρα με τα κρυα ψαχνομαστε συνεχεια για γλυκο !
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλο σου βραδυ !
Μμμμ Κατερίνα,τέλεια,μυρωδάτα είναι!Βλέπω ότι είναι και πολύ εύκολα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τη σοκολάτα ιδανική επιλογή.
Φιλιά!
@ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαθισε, φερνω και σοκολατα,καφεδακι,τσαι και ερχομαι για κουβεντουλα.
@Anastasia's dolls
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναστασια γινονται πολυ αφρατα,αλλα οχι πολυ γλυκα .Εμενα τρελαινονται οταν τα φτιαχνω.
@eleni
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλενη ειναι πολυ νοστιμα και τα παιδια τρελαινονται, οχι οτι εμεις παμε πισω.
Κατερίνα αντιγράφω την συνταγή πάραυτα;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι σε μας αρέσει πολύ η κανελίτσα, μοσχοβόλισαν τα ρολάκια σου!
Καλό βράδυ!
Mμμμμ μοσχομύρισε ο τόπος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒουτάω ένα στο χέρι και ένα στο στόμα μασουλώντας το και φεύγω χιχιχιχι
Φιλιά και καλό βράδυ
Κραταω το εσπρεσακι μου γιατι δεν ανοιγει το ματι αλλιως αλλά παιρνω ολη την πιατελα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολυ μου αρεσει αυτο το καφε-σοκολατο-γλυκακι αλλά να σου πω την αληθεια φοβαμαι την ζυμη μηπως και δεν μου πεετυχει.
Εναν φοβο παντα τον ειχα με τετοιες ζυμες γιαυτο και δεν εχω κανει ποτε τσουρεκια.
Παντως σημερα βλεπω πως εχετε μια κλιση σε αυτο το γλυκο πολλες κατι παρομοιο ειδα και αλλού.....
Α παπα, με τρέλανε η μυρωδιά. Θα πάρω ένα κομμάτι, αν αφήσει η πουαντερί!
ΑπάντησηΔιαγραφήαπολαμβανω τα ρολακια σου με το καφεδακι μου. μιας και δεν παω στην δουλεια σημερα, λογω του χιονιου, ειπα να κανω μια βολτα στα μπλοκοσπιτακια, να πω μια καλημερα απο την χιονισμενη Αλεξανδρεια Ημαθιας και να παρω και οτι καλο μου προσφερετε.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημεραααα
Πω πω ΕΦΗ σε ζηλεψα τωρα με το χιονι σου και το χουχούλιασμα σου.......
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Κα Κατερίνα! Πω πω πω τι μυρωδιές είναι αυτές! Μοσχοβολάνε παντού!! Τρέχω να συγκεντρώσω τα υλικά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλέ δημιουργία ! με πήραν οι μυρωδιές μέχρι εδώ !!!! προλαβα τίποτα ή πήραν όλα ???? πω πω τα έχεις πετύχει τέλεια !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλή σου μέρα
Πωπω τα λατρεμένα μου cinnamonrolls!!!! υπέροχα!!! Τελευταία χρησιμοποιώ μια σάλτσα καραμέλας να τα περιλούζω όταν βγαίνουν ζεστά ζεστά απ το φούρνο και γίνονται σούπερ κολασμένα!!!! Υπέροχη η συνταγή σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμεινε τίποτα για μένα...εστω κι ενα ψιχουλάκι,φαινονται τέλεια! μπραβο Δημιουργια!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆργησα και μάλλον δεν πρόλαβα τίποτα :-(
ΑπάντησηΔιαγραφήΣαν να έχω στη μύτη μου τη μυρωδιά της κανέλας!!
Πολύ μ'αρέσει η κανέλα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠω πω.. πρέπει να είναι πολύ νόστιμα!!! Παίρνω μερικά και φεύγω...
Φιλιά!!!!!!!!
@ΕΛΕΝΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι πάρα πολύ ομορφα Ελενα και μοσχομυρίζουν. Καλή επιτυχία.
@Asteri
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάρε όσα θέλεις, να τα ευχαριστηθείς :)
@πουαντερι
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν θες να τα φτιαξεις δοκίμασέ τα, γίνονται πολύ εύκολα ακόμα και από αρχάριες.
@Γιαγιά Αντιγόνη
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάρε όσα θέλεις, αν τελειώσουν φτιάχνουμε κι άλλα!
@Εφη
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφη με τον καφέ είναι ό,τι πρέπει! Πάρε όσα θέλεις!
@Πλεκτο Εγκωμιο
ΑπάντησηΔιαγραφήΦτιάχτα, γίνονται πολύ αφράτα και πιστεύω ότι θα αρέσουν πολύ και στον μικρούλη σου!
@Maria B.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρόλαβες καλέ, είχαμε κάνει μπόλικα!
@elen
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα'σαι καλά, ωραία ιδέα μου έδωσες για την επόμενη φορά με το σιρόπι καραμέλας!
@Demi
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμεινε, έμεινε! Για όλους τους καλούς έχει!
@big mama
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλέ έχει και για σένα! Χωρίς ρολό κανέλας θα σε άφηνα? :)
@eirini
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου Ειρήνη! Πάρε κορίτσι μου να δοκιμάσεις! :)
ΠΩ ΠΩ!!!ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ ΕΦΤΑΣΑΝ ΟΙ ΜΥΡΩΔΙΕΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΦΙΛΗ ΜΟΥ:)))
Ωραία!!
ΑπάντησηΔιαγραφή