Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Βόλτα στον Πειραιά!


Καλησπέρα! Σήμερα θα σας ξεναγήσω στην αγαπημένη μου πόλη, τον Πειραιά. Μη φανταστείτε ότι θα σας δείξω τα...αξιοθέατα, αυτά μπορεί να τα δεί όποιος επισκεφθεί τον Πειραιά, ακόμα και χωρίς ξεναγό. Θα σας πάω βόλτα στις αγαπημένες μου γωνιές, εκεί που πηγαίνω και ξετρυπώνω μικρούς θησαυρούς που ομορφαίνουν την καθημερινότητά μας.

Σήμερα, μιας και μου έλειπαν κάποια πραγματάκια από αυτά που χρησιμοποιώ στη μαγειρική -και όχι μόνο!- πήρα τον καλό μου και κατεβήκαμε στον Πειραιά. Πρώτη στάση ήταν στο κατάστημα που ψωνίζω κλωστές, βελόνες και οτιδήποτε έχει σχέση με πλέξιμο και κέντημα, για κάποιες αγορές και για να δώ τι νέο κυκλοφορεί στην αγορά. Από εκεί περπατήσαμε την οδό Γούναρη, χαζεύοντας τα μαγαζιά με τη λογής-λογής πραμάτεια που έχουν και πουλάνε, μέχρι την επόμενη στάση μας, στο νούμερο 14, στον "Μανδραγόρα". Ο Μανδραγόρας είναι ένα κατάστημα όχι ιδιαίτερα μεγάλο, αλλά μέσα διαθέτει κάθε είδους βότανο, μπαχαρικό και αιθέριο έλαιο. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται και το "αδερφάκι" του, το οποίο φιλοξενεί στα ράφια του βιολογικά και παραδοσιακά, πολλές φορές και σπάνια, τρόφιμα. Εφοδιάστηκα με χρωματιστά πιπέρια και ένα αρωματικό μίγμα για ψητά ψάρια, το οποιό είναι φανταστικό και το χρησιμοποιώ όχι μόνο για ψάρια αλλά και για τη χωριάτικη σαλάτα, ψητές ή βραστές πατάτες και γενικά όπου ταιριάζει ρίγανη (την οποία σχεδόν δεν χρησιμοποιώ πια). Επίσης πήρα ένα εξαιρετικό μίγμα για τα γλυκά, το γνωστό "Σμυρνιό", σουσάμι αναποφλοίωτο, μίγμα για ψητό κρέας και μίγμα για κοτόπουλο και διάφορα αιθέρια έλαια, καθώς επίσης και (καθαρότατα) κεριά μέλισσας και λιβάνι. Εμένα τουλάχιστον ο "Μανδραγόρας" με... ξεμυαλίζει, κάθε φορά που τον επισκέπτομαι!


Από εκεί, πήραμε τον ανήφορο και φτάσαμε στην οδό Νοταρά 21. "Madras". Είναι οίκος τσαγιού. Ένα κατάστημα όπου βρίσκεις κάθε είδος τσαγιού, από τα πιό απλά μέχρι τα πιο σπάνια, και ό,τι άλλο έχει σχέση με το τσάι. Από εκεί προμηθευτήκαμε πράσινο τσάι με άρωμα εσπεριδοειδών, πράσινο τσάι με ροδάκινο και τριαντάφυλλο, κόκκινο τσάι, πράσινο τσάι με μέντα και το πολυαγαπημένο μας "Χριστουγεννιάτικο": πρόκειται για μαύρο τσάι με μπαχαρικά, το οποίο είναι φανταστικό. Προσωπικά το θεωρώ κάτι σαν "φάρμακο" και εννοείται ότι το καταναλώνουμε όλο το χρόνο, ζεστό ή παγωμένο. Επίσης, πήραμε και sticks από ζάχαρη για το τσάι μας. Αξίζει ιδιαίτερη αναφορά στο ζευγάρι των ιδιοκτητών, οι οποίοι είναι πάντα χαμογελαστοί και πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους και να προσφέρουν τις συμβουλές τους σε ό,τι έχει σχέση με το τσάι.


Κι αφού τελειώσαμε τα ψώνια μας κάναμε και μια βόλτα στα μαγαζιά, για να δούμε τις βιτρίνες, αλλά όπως πάντα τα βήματά μας μας οδήγησαν στην πλατεία του Δημοτικού Θεάτρου και συγκεκριμένα στο cafe "Θέατρο". Το στέκι μας! 'Ηπιαμε το καφεδάκι μας, ξεκουραστήκαμε, χαζέψαμε την κίνηση στους δρόμους και την πλατεία αφ'υψηλού και πήραμε σιγά-σιγά το δρόμο για την επιστροφή στη βάση μας! Η βόλτα μας άνοιξε την όρεξη για κάτι γλυκό, γι'αυτό και όταν γυρίσαμε έφτιαξα ένα κέικ πορτοκαλιού με καλαμποκάλευρο, τέλειο συνοδευτικό για το τσάι ή τον καφέ.


"ΚΕΪΚ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ"

Υλικά:
1 φλ. βούτυρο
2 φλ. ζάχαρη
3. κουταλάκια γλυκού baking powder
4 αυγά
3/4 κούπας αλεύρι από καλαμπόκι
2 και 1/4 κούπας αλεύρι απλό
1 κούπα γάλα
ξύσμα ενός λεμονιού
ξύσμα ενός μεγάλου πορτοκαλιού

Εκτέλεση:
Χτυπάμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και ρίχνουμε τα αυγά ένα-ένα. Προσθέτουμε το baking powder και το αλεύρι και το γάλα σε τρεις δόσεις, χτυπώντας το κέικ στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ. Προσθέτουμε, τέλος, το αλεύρι καλαμποκιού, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού. Αδειάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένη φόρμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (180 βαθμούς) για 50-60 λεπτά. Το κέικ αυτό έχει μια ιδιαίτερη υφή στο εσωτερικό του, λόγω του καλαμποκάλευρου, αλλά είναι ιδιαίτερα γευστικό. Καλή επιτυχία!

30 σχόλια:

  1. Πολύ τη ζήλεψα τη βόλτα σας και κυρίως τα καλούδια που ψωνίσατε! Αυτό το μαύρο τσάι ακούγεται πολύ ενδιαφέρον. Από Πειραιά δεν έχω ιδέα, αλλά μόλις αποφάσισα να αποχτήσω!! Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αμάν βρε Κατερίνα μου, πήγες τέτοια βόλτα και δεν ... είπες τίποτα να έρθω παρέα?? Δεν θα ενοχλούσα καθόλου, να ψωνίσω κι εγώ το κατι τις μου μόνο ήθελα;-)
    Ο Μανδραγόρας με ξεμυαλίζει κι εμένα απίστευτα, αν μπορούσα θα σήκωνα το μαγαζί κάθε φορά που πάω.
    Το άλλο όμως με τα ... τσάγια ζήλεψα, δεν το ήξερα, θα το επισκεφτώ το συντομώτερο όμως γιατί μ' αρέσουν τα "περίεργα" τσαγάκια. Ειδικά το Χριστουγεννιάτικο, πρέπει να είναι σούπερ.
    Το κεκάκι σου λαχταριστό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχ σαν να ημουν εκει!!!!
    ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΜΑΝΔΡΑΓΩΡΑΣ!!!
    στα ιδια μονοπατια προχωραμε Κατερινα μου.
    Ειναι να μην σε ξεμυαλιζει ο "Μανδραγωρας";
    ολος ο δρομος μοσχοβολαει απο τα καλουδια του, για κλωστες σιγουρα θα λες στην στοα μεσα ε;!στους "τρεις καμπαλερο" οπως τους λεω εγω, το παλιο αλλά ωραιο μαγαζακι διπλα στο τσιπουραδικο.
    Εχετε πειει ποτε τσιπουρακι εκει;!

    Αλλά και στο "Θεατρο" μμμ!! μου ανοιξες την ορεξη για ελληνικο στη χοβολη.

    Μπραβο Κατερινα μου μας ταξιδεψες ωραια αποψε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τι όμορφη βόλτα... όπως τον παλιό καλό καιρό!!!!!

    σούπερ..... φιλιά! καλημέρες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραια βολτα!!

    Τετοιες ζαχαρουλες σαν γλυφιτζουρια μας ειχε φερει η μαμα μου παλια. Αλλα πηγα στραφι επειδη ολοι πιναμε σκετους τους καφεδες και τα τσαι μας :)

    Καλημερααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι μυρωδιές,τι αρωματα,τι γεύσεις,τι κέϊκ,όλα σε μια ανάρτηση,μου ήρθε μία...παραζάλη!
    Τέλεια όλα.
    Μου αρέσει πάντως που μαθαίνω πράγματα,αυτό το τσάι με τα μπαχαρικά,δεν το είχα ξανακούσει,αν και πίνω πράσινο τσάι,σχεδόν καθημερινά.
    Και το καλαμποκάλευρο στο κέικ,ενδιαφέρον και πρωτότυπο.Φαντάζομαι θα είναι πιο "στιβαρό"σε σχέση με το κανονικό κέικ.
    Να είστε καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι ωραία βολτίτσα! Αισθάνθηκα ότι βρέθηκα κι εγώ μαζί σας! Από το κέηκ φαντάζομαι ότι δε θα έμεινε τίποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Tι όμορφα!!!
    Βόλτα γεμάτη με "ουσία" και αληθινές στιγμές.. μα αυτά αξίζουν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ζήλεψα βρε κορίτσια!Τι τυχερές που είστε εσείς εκεί ...
    Μπορείτε να βρείτε τα πάντα και σε λογικές τιμές.Εμείς εδώ στο νησί έχουμε κατακλυστεί από μεγάλες αλυσίδες Σ/Μάρκετ και ότι παραδοσειακό και "παλιό" το τρώει ο μοντερνισμός και τα μπάρ.Εχουν ξεχάσει τον ντόπιο τον νησιώτη και ότι γίνεται γίνεται πάντα με γνώμονα τον τουρίστα και την εντύπωση που θα του προκαλέσει η κάθε αλλαγή στην πόλη μας.Υπάρχουν ένα με δύο καταστήματα (καφε,μυρωδικών,τσαιού κλπ) στην παλιά πόλη αλλά και αυτά αποσκοπούν στο ευκαιριακό κέρδος.
    Είστε πολύ τυχερές να το ξέρετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτά τα sticks από ζάχαρη, σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, τρώγονται και σαν γλειφιτζούρια? χεχεχε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Με μάγεψες με την υπέροχη βόλτα σου! Μου άνοιξες την όρεξη και το κεκάκι είναι ότι πρέπει!
    Η βόλτα σου ήταν γεμάτη αρώματα και είκόνες ζωντάνιας και νοσταλγίας! Μ'αρέσει πάρα πολύ να βολταρίζω σε τέτοια μαγαζάκια, να μυρίζω τις μυρωδιές των μπαχαρικών...
    Έπρεπε να πάρεις και την φωτογραφική μηχανή μαζί σου!!!
    Πολύ όμορφη ανάρτηση!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @olive tree girl
    Το τσάι είναι πανέμορφο και ο Πειραιάς δεν είναι δύσκολος να τον μάθεις! Καλό βράδυ.

    @ΕΛΕΝΑ
    Ε, δεν το ήξερα πως ήθελες κι εσύ βόλτα! Παντως τέτοιες βόλτες στα μαγαζια είναι απολαυση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @πουαντερι
    Για νήματα στους "τρεις καμπαλέρος", αλλά -δεν ξέρω αν το έχεις μάθει- τελευταία έχουν μείνει δύο! Το τσιπουράδικο δεν το έχω επισκεφθεί ακόμα, αλλά όλο και το γυροφέρνω!

    @"ζαχαρούλα.."
    Οντως σαν τις παλιές βόλτες που έκανα για ψώνια στον Πειραιά! Είναι ευχαρίστηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Dee Dee
    Κι εμείς τις πήραμε, αλλά τις λυπόμαστε να τις χαλάσουμε και τις κρατάμε για διακοσμητικές! χαχα! Πότε θα ενδώσουμε και δεν θα μείνει ίχνος από τα ξυλάκια...


    @lila
    Το τσάι Λίλα είναι πολύ αρωματικό και πολύ ευχάριστο στη γεύση. Για το κέικ,η υφή του σου δίνει την εντύπωση ότι το εσωτερικό του είναι ελαφρώς υγρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Aspa
    Ούτε ψίχουλο δεν έμεινε Ασπα μου! Είμαστε λίγο επιρρεπείς σε κάτι τέτοια γλυκά!


    @roadartist
    Αυτές οι βόλτες είναι για μένα μια ανάσα με΄σα στην καθημερινότητα! Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @XRYSOULA
    Το ότι υπάρχει πρόβλημα στην επαρχία με τέτοιου είδους καταστήματα το έχω ακούσει. Εδώ, είναι από τα λίγα καλά που έχουμε: υπάρχει μεγάλη ποικιλία κι έτσι αν ψάξεις λίγο μπορείς να βρείς αυτό που σου κάνει.

    @Dorothy
    Στο τέλος μου φαίνεται σαν γλειφιτζούρια θα τα φάμε, όταν πάθουμε κανένα υπογλυκαιμικό σοκ και δεν μας βρίσκεται τίποτα άλλο εύκαιρο!χαχαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @eirini
    Αυτές οι βόλτες είναι πολύ ωραίες! Οσο για τη φωτογραφική μηχανή, δεν έχω συνηθίσει ακόμα να παίρνω μαζί όταν βγαίνω για ψώνια και να τραβάω φωτογραφίες! Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ναι μωρε το ειχα μαθει οταν πηγα και πηρα το νημα για το γιλεκο το γκρι και πολυ στεναχωρηθηκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αχ Κατερίνα μου ο Πειραιάς. Μου λείπει πάρα πολύ, όχι μόνο αυτά τα ξεχωριστά μαγαζιά με τις μυρωδιές και τα βότανα, αλλά και η βόλτα στο Πασαλιμάνι. Έχει άκρη η πόλη έχει Θάλασσα. Καλή σου νύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μου θύμησες την Πόλη,τα μπαχάρια της και τις μυρωδιές της.
    Λατρεύω το τσάι,μου αρέσει να ανακατεύω διάφορα είδη από αυτά που εγώ μαζεύω.Από αυτά που αναφέρεις αγαπώ το ροδάκινο και το τριαντάφυλλο.
    Ομορφη βόλτα Κατερίνα μου.
    Τα μαλλιά δεν θα μας τα δείξεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ακολουθώντας και γω τη βόλτα μαζί σας στάθηκα στο μαγαζί με τα είδη τσαγιού. Αν κατέβω Αθήνα θα το επισκεφτώ σίγουρα. Δεν έχω ακούσει να υπάρχει κάτι παρόμοιο στη Θεσσαλονίκη εκτός αν υπάρχει και δε το ξέρω. Τώρα θα μπω στη διαδικασία να το ψάξω στον γούγλη μπας και βρω τίποτα.
    Να είσαι καλά Δημιουργία μας άνοιξες την όρεξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μα γιατί μου το έκανες αυτό;;;;;
    Κάνω δίαιτα και πάλι καλά που δε κόλλησα πάνω τη γλώσσα μου :)
    Έξοχη βόλτα και έξοχο κέϊκ!!!!
    Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αυτές είναι βόλτες... Με τα όλα τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Τον οίκο τσαγιού δεν τον ήξερα!!!!
    Θα σπεύσω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @πουαντερι
    Τον αντικαταστάτη τον έχεις δεί όμως? ;)

    @Margo
    Εχουμε κάνει βόλτες στο Πασαλιμάνι, ουκ ολιγες! Αυτή η θάλασσα είναι που μας κάνει και τον αγαπάμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @dromaki
    Αυτά τα μαγαζιά, με τα κάθε λογής μπαχαρικά και βότανα,με συναρπάζουν! Οσο για το μαλλί, θα σας το δείξω πλεγμένο!

    @Ανασαιμιά
    Ανασαιμιά, το συγκεκριμένο κατάστημα κάνει δικές του εισαγωγές τσαγιού, δεν ξέρω μήπως έχουν αντιπροσωπεία στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν συσκευασμένα και στα σούπερ μάρκετ, αλλά όχι όλες οι πιοκιλίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @di-ne-tou
    Ελά καλέ, μια φετούλα λεπτή-λεπτή δεν έβλαψε κανέναν! Τωρα βέβαια τι να μας κάνει μια φετούλα...!

    @elie
    Ε, αν την κάνεις τη βόλτα Elie, την κάνεις με τα όλα της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @twinkle
    Ο οίκος τσαγιού βρίσκεται ακριβώς πίσω από την καθολική εκκλησία του Πειραιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Να ένα μαγαζί που θα ηθελα να πάω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @Κική
    Οποιο και να διαλέξεις από τα δυο μαγαζια, είναι...πειρασμός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή