Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

Αναπαλαίωση!

Καλησπέρα σας! Εύχομαι να είστε όλοι καλά. Σήμερα θέλω να σας μιλήσω και να σας δείξω κάτι για το οποίο είμαι πάρα πολύ χαρούμενη, γιατί μετά από αρκετούς μήνες τελείωσε η αναπαλαίωση του επίπλου της μηχανής που μου είχε χαρίσει μια πολύ καλή μου φίλη, μιας κι εκείνη θεωρούσε ότι ήταν κάτι το άχρηστο. Αλλά, ξέροντας ότι μ'αρέσουν τα παλιά πράγματα, θεώρησε καλό πριν το πετάξει να με ρωτήσει αν το θέλω. Το συγκεκριμένο έπιπλο είναι αρκετά παλιό, χρονολογείται στις αρχές του 1900 και ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση από την κακή συντήρηση και τα χρόνια που είχαν περάσει. Η πρώτη μας δουλειά όταν την πήραμε στα χέρια μας ήταν να δούμε τι επισκευή χρειαζόταν. Εδώ αναλαμβάνει δράση ο σύζυγος, ο οποίος - αν και στην αρχή ήταν λίγο δύσπιστος- με τις οδηγίες που του έδινα (βλέπετε, μερικά πράγματα χρειάζονται...μπράτσα για να γίνουν!) αποσυναρμολόγησε το έπιπλο. Τα πόδια της μηχανής, φτιαγμένα από μαντέμι, πήραν το δρόμο για την αμμοβολή όπου καθαριστηκαν από ό,τι παλιά χρώματα και σκουριές είχαν πάνω και βάφτηκαν με σφυρήλατο μαύρο χρώμα, για να ξαναβρούν την παλιά τους αίγλη. Σειρά είχαν τα ξύλινα μέρη. Αφού ξεβιθώθηκαν όλοι οι μεντεσέδες και τα στηρίγματα που υπήρχαν, βγήκαν τα σπασμένα κομμάτια και άρχισε το καθάρισμα του ξύλου από παλιά βερνίκια και χρώματα που υπήρχαν με remover . Κολλήθηκαν και αντικαταστάθηκαν τα ξεκολλημένα και σπασμένα κομμάτια. Τρίφτηκε καλά, οπότε βγήκε στην επιφάνεια το φυσικό χρώμα του ξύλου, περάστηκε με συντηρητικό για προστασία από το σαράκι σε χρώμα καρυδί και άρχισε η διαδικασία του λουστραρίσματος. Πρώτα περάστηκε διάφανο υπόστρωμα, ξανατρίφτηκε και μετά λούστρο. Το αποτέλεσμα ήταν άψογο. Και ήρθε η ώρα να ξανασυναρμολογηθεί και να πάρει τη θέση που της αρμόζει! Πιό κάτω θα δείτε τις φωτογραφίες από την σημερινή της κατάσταση και κάποιες φωτογραφίες που δείχνουν πώς ήταν όταν την πήραμε στα χέρια μας. Εκεί μπορείτε να κάνετε και την σύγκριση. Οταν η φίλη που μου χάρισε το έπιπλο της μηχανή το είδε τελειωμένο, δεν πίστευε στα μάτια της! Το κοιτούσε και το χάιδευε, λές και χάιδευε κάτι πολύτιμο! Η χαρά της ήταν πολύ μεγάλη, γιατί το αξιοποίησα και δεν το πέταξα.





Το μπροστινό μέρος που φτιάχτηκε εξ'αρχής, γιατί έλειπε.



Λεπτομέρεια από τα συρτάρια.



Το πλαϊνό.



Λεπτομέρεια από το μπροστινό μέρος.



Και το ... "πριν"!






Και τώρα ερχόμαστε σ'ενα μικρό επιπλάκι. Είναι ένα κομοδίνο του 1955, για το οποίο δεν έχω φωτογραφίες από το "πριν", μπορώ όμως να σας περιγράψω πως ήταν για να καταλάβετε σε τι κατάσταση ήταν. Είχε περαστεί αρχικά με σκούρο μελιντζανί βερνίκι και από πάνω με λευκό πλαστικό. Ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία καθαρισμού με τη μηχανή και ιδού η σημερινή μορφή του!





Για το τέλος, θέλω να πώ ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στο αγόρι μου, γιατί χωρίς τη βοήθειά του δεν θα είχα καταφέρει να κάνω μόνη μου όλη αυτή τη δουλειά. Γιατί ήξερα τι έπρεπε να γίνει, αλλά δεν είχα τη δύναμη των χεριών που χρειάζεται για όλη αυτή την εργασία. Και για ένα λόγο ακόμα: την αναπαλαίωση της μηχανής την κάναμε μαζί. Την αναπαλαίωση, όμως, για το μικρό κομοδίνο την έκανε μόνος του και μου το έδειξε στο τέλος, πράγμα που δεν το περίμενα γιατί ήταν σε πάρα πολύ κακή κατάσταση (δεδομένου ότι είχε περαστεί με τόσα στρώματα από σκούρο βερνίκι και πλαστικό) και όταν είχα ζητήσει να το φτιάξουμε μου είχε πεί "Κάποια στιγμή, ίσως...".









41 σχόλια:

  1. Πραγματικό αριστουργημα μπράβο σου καλή μου.Σου εύχομαι καλή χρονία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκπληκτική δουλειά,Κατερίνα μου.
    Πολλά.....Μπράβο!!!!
    Και έλεγα ότι πιάνει το χέρι μου,αλλά κάτι τέτοιο,είναι αδύνατον για μένα.
    Κι έχω μία ίδια περίπου ραπτομηχανή,κληρονομιά από την συχωρεμένη την πεθερά μου,αλλά σε αθλία κατάσταση.Τώρα που είδα την δική σου,ζήλεψα......
    Να είσαι καλά.....και πάντα τέτοιες ομορφιές,να σου χαρίζουν χαρά και ικανοποίση για τον μόχθο σου...
    Πολλά φιλιά......
    Λία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πω πωωωω!!
    Αγνώριστη έγινε η μηχανή!!! Σούπερ!!
    Μπράβο Κατερίνα μου και μπράβο και στο αγόρι σου, που καταλαβαίνοντας ότι είναι κάτι που θα σε ευχαριστούσε, ασχολήθηκε με μεράκι και αγάπη για να στο προσφέρει:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΠΡΑΒΟ!ΜΠΡΑΒΟ!ΜΠΡΑΒΟ!
    Σε ολους σας!!!
    Σας αξίζουν συγχαρητήρια.
    Αικατερίνη μου πραγματικα ειστε ολοι σας αξιοθαύμαστοι.

    Αυτο το χειροποιητο δούλεμα των αντικειμένων ,αυτο το μεράκι,η επιτηδειότητα που χωρις βιασύνη ψάχνει την λεπτομέρεια,τελειοποιει το σώμα του ξύλου με αρμονία και «ευλάβεια»,που δεν ΚΑΚΟΥΡΓΕΙ αισθητικα αλλα συνθέτει μια διαλυμμένη κατάσταση σε μια ανασα ζωντάνιας και καινουργιας πνοης ΕΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΥΠΟΚΛΊΝΟΜΑΙ.
    Μπραβο σας για αλλη μια φορα.
    Οταν κατέβω Αθηνα θαθελα πολυ να σας γνωρίσω Αικατερίνη μου.
    Πολλα φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ενα μεγαλο ΜΠΡΑΒΟ κι απο μενα για το μερακι σας στα παλια διαμαντια.
    Εχω και γω μια παλια μηχανη της μανας μου και εχω βαλει πανω την τηλεοραση. Χωρις πετσετακια , χωρις τιποτα, για να φαινεται.
    Ειναι ανεκτιμητα κομματια.
    Και τα σκαλισματα μοναδικα.
    Το δε κομοδινακι κουκλα το εκανε ο καλος σου.
    Μπραβο σας για αλλη μια φορα.
    Καλη μερα να εχετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λατρεύω την αναπαλαίωση! Τα παλιά αντικείμενα έχουν αυτή τη δυνατότητα γιατί έχουν καλής ποιότητας υλικά. Παλαιώτερα οι κατασκευές δεν ήταν μαζικής παραγωγής. Ποιος φτιάχνει σήμερα πόδια από χυτό μαντέμι,ή έπιπλο από φυσικά ξύλα; Καθένα από αυτά τα αντικείμενα κουβαλάνε και την ιστορία των ανθρώπων που τα είχαν και δεν γίνονται άλλο ένα σκουπίδι ανάμεσα στα πολλά.
    Κάνατε καταπληκτική δουλει!!! Μπράβο και στους δυο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κατερίνα,καταπληκτική δουλειά!
    Μα πρέπει να έχεις μεράκι-που το έχεις-για να μεταμορφώνεις τα παλιά έπιπλα!Έγινε υπέροχη!
    Καλό Σ/Κ!

    Υ.Γ.Εγώ που θέλω να βάψω ένα παλιό τραπεζάκι λευκό,τι είδους χρώμα να χρησιμοποιήσω;Μήπως μπορείς να με βοηθήσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. πωπω για δες τι μπορει να γινει ενα παλιο επιπλο ε???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπράβο βρε παιδιά, πολύ καλή δουλειά!
    Εγώ είμαι της λογικής "μην πετάξεις τίποτα" τουλάχιστον αν δεν πειστείς 100% ότι κάτι μπορείς να κάνεις με αυτό.
    Ειδικά με τη ραπτομηχανή κατασυγκινήθηκα, γιατί μοιάζει με τις γιαγιάς μου. Είναι κι εκείνη ξύλινη με σίδερο, μεταγενέστερη, πιο αυστηρή γραμμή, χωρίς σκαλίσματα στο ξύλο (μάλλον art deco) και μόνο μία σειρά συρταράκια. Είναι όμως κι εκείνη επίπεδη επάνω, πράγμα που βολεύει πολύ, και η μηχανή κρύβεται στην "κοιλιά". Εγώ την χρησιμοποιώ για τουαλέτα στην κρεβατοκάμαρά μου. Όταν βρω χρόνο θα βγάλω φωτογραφίες. Καλά και η φίλη σου την είχε για άχρηστη; Τί να πω, πάντως κακό δεν σου 'κανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όταν βλέπω στο δρόμο πεταμένα παλιά έπιπλα στεναχωριέμαι και εκνευρίζομαι. Ναι, χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά για να αναπαλαιωθούν, αλλά το αποτέλεσμα είναι τόσο ικανοποιητικό! Μπράβο σας και πάλι μπράβο που δώσατε νέα ζωή σ'αυτά τα πανέμορφα αντικείμενα! Και η έκπληξη του γιού συγκινητικότατη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπράβο! Μπράβο και στους δύο σας… Πολύ εντυπωσιακό το αποτέλεσμα. Η γιαγιά μου ήταν στα νιάτα της μοδίστρα και με συγκινούν ιδιαίτερα τα έπιπλα των ραπτομηχανών…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. μπραβο που δωσατε σε αυτα τα αντικειμενα μια δευτερη ευκαιρια !
    Καλο Σαββατοκυριακο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κατερινα μου; τι να πω;
    τα χερακια σου ειναι θαυματουργά......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ότι πιάσεις στα χέρια σου το μεταμορφώνεις , είναι καταπληκτικά και τα δύο παλιακά έπιπλα, καταπληκτικά !!!!!!!
    Μπράβο σου, ξέρεις να επιμένεις και να προσπαθείς να δώσεις ζωή σε πράγματα ποτισμένα φθορά και σαράκι και τελικά να τα κάνεις καινούργια !!
    Τι ?? Αδίκως σε λέμε χρυσοχέρα??
    Έχεις επιμονή , υπομονή και βοήθεια από έναν καλό σύζυγο κι έτσι ότι ακουμπήσεις , γίνεται υπέροχο !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. είναι τέλεια μόνο αυτο μπορείς να πεις!!άλλωστε τα λέει όλα η εικόνα!μια εικόνα χίλιες λέξεις!!μπράβο σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μάλιστα! Εξαιρετική δουλειά!Να μην είναι ολόκληρη η ζωή μας έπιπλα από το IKEA...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @Χρυσούλα
    Σ'ευχαριστώ Χρυσούλα για τα καλά σου λόγια. Καλή χρονιά.

    @Λιάντα
    Λία, αφού σου αρεσε το αποτέλεσμα που είδες, βάλτο στο πρόγραμμα και σιγά-σιγά θα φτιάξεις και τη δική σου! Τότε να δεις τη χαρά που θα κάνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Ελενα
    Στην αρχή δυσανασχετούσε Ελενα, αλλά όταν άρχισε κι έβλεπε το αποτέλεσμα τότε το πήρε πάνω του το θέμα!

    @Faraona
    Οντως χρειάζεται πολύ μεράκι και αφοσίωση για να κάνεις αυτή τη δουκειά και να την κάνεις σωστά. Γιατί αλλιώς μπορεί να φτάσεις σε αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλεις. Εαν κατεβεις Αθήνα, πολύ θα χαρώ να σε γνωρίσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Αλίκη
    Τα παλιά αντικείμενα -και ειδικά τα έπιπλα- έχουν καθένα και μια ιστορία να πούν και αυτό είναι που μου αρέσει.


    @Margo
    Οντως τα παλαιά έπιπλα ήταν κομμάτια μοναδικά, αλλά και σήμερα μπορείς να βρείς κάποια καλά κομμάτια. Μόνο που θα χρειαστεί να τα πληρώσεις πολύ πολύ ακριβά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @Ελένη
    Ελένη, για το τραπεζάκι το λευκό που λές, έχω βάψει κι εγώ λευκό ένα έπιπλο. Η διαδικασία είναι περίπου η ίδια. Θέλει καλό καθάρισμα από παλιά βερνίκια ή χρωματα (αν υπάρχουν), θέλει καλό τρίψιμο για να γίνει λείο σαν χαρτί. Εγώ το δικό μου, μετά από αυτή τη διαδικασία, το πέρασα με ριπουλίνη νερού σατινέ για ξύλα. Αν θέλεις κάποιες περισσότερες πληροφορίες (για τα χαρτιά τριψίματος, το remover κλπ) πές μου να σου στείλω email αναλυτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @Παπαρούνα
    Αγάπη χρειάζεται Παπαρούνα μου για ό,τι κάνεις...μόνο αγάπη!

    @Τίνα
    Της ίδιας λογικής είμαστε! Δεν πετάμε ποτέ τίποτα εαν δεν βεβαιωθούμε ότι δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα. Και αυτό το έπιπλο φιλοξενεί μέσα του τη μηχανή της γιαγιάς μου, του 1915!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @olive tree girl
    Τα δικά μου νεύρα να δείς όταν τα βλέπω πεταμένα! Αλλά ίσως λίγο το κόστος συντήρησης, λίγο τα πιο πρακτικά έπιπλα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, φέρνουν αυτό το αποτέλεσμα. η έκπληξη ήταν από το σύζυγο! Ο γιός ασχολείται με μοντελισμό, καμία σχέση με έπιπλα!

    @Ασπα
    Η ραπτομηχανή Ασπα και στον καιρό των μαμάδων μας, αλλά ειδικά στην εποχή των γιαγιάδων μας, ήταν από τα πιο ακριβά πράγματα που μπορούσαν να έχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @Αναστασία
    Ολοι χρειάζονται Αναστασία μου μια δεύτερη ευκαιρία. Γιατί όχι και τα έπιπλα?

    @Πουντερί
    Σ'ευχαριστώ Πουαντερί! Να 'σαι καλά κορίτσι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @Αθηνά
    Για όλα τα πράγματα χρειάζεται επιμονή και υπομονή για να γίνουν. Αλλά όντως έχω και πολύ καλό συνεργάτη, που αφού ξεπέρασε την αρχική του δυσπιστία, τώρα έχει γίνει κι εκείνος...φαν του αθλήματος!


    @Ράνια
    Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Καλωσόρισες!

    @sobraluz
    Καλά είναι μερικές φορές και τα έπιπλα από το ΙΚΕΑ, αλλά αν θέλουμε λίγη ποιότητα παραπάνω στα αντικείμενα που μας περιβάλλουν, πρέπει να ασχοληθούμε λίγο μαζί τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΥΠΕΡΟΧΗ !!!!
    ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΤΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ ΕΓΙΝΑΝ.ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΑ ΟΤΑΝ ΣΥΝΤΗΡΗΘΟΥΝ ΚΑΛΑ.ΕΙΝΑΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΑ ΜΕ ΜΕΡΑΚΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. πω πω! καλέ τι χρυσοχέρηδες είστε?! μπορώ να πω πως η αναπαλαίωση ήταν πολύ επιτυχής! μπράβο σας! τέτοια έπιπλα με παλιές μηχανές έχει κ η μαμά μου, της μαμάς της το ένα κ δικό της το άλλο που σκέπτομαι κάποια στιγμή να τα φτιάξω κ να τα έχω για διακοσμητικά γιατί είναι πανέμορφα..έχω κ τις μηχανές... να στα στείλω να μου τα κάνεις κουκλιά?!?

    πολλά φιλάκια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Aριστούργημα πραγματικά!!
    Και η μητέρα μου έχει μια παρόμοια μηχανή...Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανεκτίμητοι θησαυροί και μπράβο σας που κάνετε τόσο κόπο να τους διαφυλάξετε!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. καλημερα , ειμαι κι εγω λατρης των παλιων επιπλων , τα επιπλα που εχω στο σπιτι μου ειναι τυπου μοναστηριακα, κι εγω εχω απο τη γιαγιουλα μου, μια βιτρινα , την οποια ειχε βρει ο παππους μου πριν απο 50 χρονια στα σκουπιδια, και την πηραν και της εδωσαν ζωη , θα την φωτογρταφισω για να την δειτε
    ειναι καταπληκτιοκο αυτο που κανετε να δινετε ζωη σε κατι που για αλλους ειναι αχρηστο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Πανέμορφα..Αριστουργήματα!
    Τα παλιά έπιπλα είναι εργα τέχνης, είναι κρίμα να τα αφήνουμε να πεθάνουν!
    Εκπληκτική δουλειά κάνατε, και εσύ και ο σύζηγος!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Οι παλιές μηχανές αρέσουν και σε μένα! Μπράβο Κατερίνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ξέχασες το καλύτερο: μαζί με τη ραπτομηχανή έδωσαν δώρο και ένα βάζο με ωραιότατο μέλι, σαν "ευχαριστώ" που τους απάλλαξες από την ενοχλητική παρουσία του επίπλου! χαχαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Λατρεύω ότι παλιό.Το καθένα αντικείμενο έχει την δική του ιστορία.
    Θέλει πολλή αγάπη για να το φροντίσεις κι εσείς την έχετε.Ενα ακόμη μπράβο θάναι λίγο μπροστά στο μεράκι σας για κάθε τι παλιό.
    Νάσαι καλά Κατερίνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @BIKY Η ΜΑΜΑ
    Εγώ ποτε δεν πεταω τιποτα. Εδω μαζευω και απο άλλους που πετανε, καποια πραγματα που με ενδιαφερουν!

    @JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS
    Γι'αυτό τα προσέχουμε τα παλια αντικειμενα! Για να μπορούμε να τα χαιρομαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. @Μαρία
    Μακάρι να ήμασταν ΜΑρακι κοντά και θα σου τις εφτιαχνα και τις δυο τις μηχανες!

    @Roadartist
    Λίγο-πολύ σε όλα τα σπίτια βρίσκονται τέτοια κομμάτια, άλλα παλαιότερης και άλλα νεότερης κατασκευής (αλλά δεν παυόυν να έχουν την αξία τους)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. @Μάτα
    Τα παλιά κομμάτια έχουν τη δική τους ιστορία, γι'αυτο και τα προσεχουμε οσο μπορούμε!

    @ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΜΙΑ ΑΝΑΠΟΔΗ
    Χαίρομαι πολύ όταν βλέπω κι άλλους που αγαπάνε και εκτιμούν τα παλιά πράγματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. @Olga
    Ο σύζυγος στην αρχή πήγαινε να... ξεφύγει, αλλά τώρα έχει γίνει χειρότερος από εμένα στο να αγαπά και να συντηρεί τα παλιά έπιπλα!

    @kiki
    Οπως και να το κάνουμε, ήταν κομμάτι των νοικοκυριών παλιά!Τώρα, όχι και τόσο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. @τα παπούτσια της Dorothy
    Εμένα με βγάλανε φθηνά... μου είπαν ότι ο γύφτος θα ήθελε και 10 ευρώ για να την πάρει. Οποτε φθηνά την ξεφορτώθηκαν!

    @dromaki
    Κι εμένα αυτό που μου αρεσει στα παλιά αντικείμενα είναι ότι το καθένα έχει τη δική του ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Απίθανη δουλεια και στα δύο! Οι σύζηγοι τελικά μας βγάζουν σε αυτά πάντα ασπροπρόσωπες!!!!Χαχα!Βασικά μου έδωσες ιδέα για ένα πολυ παλιο κομμάτι που μόλις απέκτησα, το οποίο προοριζότανε για πέταμα, σε ευχαριστώ!! Να'σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Καλημερα! Εχω κ εγω μια παλια ραπτομηχανη, η οποια δε την χρησιμοποιουσε κανεις μετα τη γιαγια. Εχω σκοπο να την παρω στο σπιτι μου, αλλα μολις την "ξεθαψα" καταλαβα οτι ηθελε πολυ δουλεια για να μπει στο σαλονι μου. Μπορω να την συντηρησω, χωρις να την ξεμονταρω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή