Τρίτη, 4 Μαρτίου 2014

Ένα γλυκό για τον Μάρτη!

Γεια σας, πιστεύω να περάσατε όμορφα το τριήμερο αν και ο καιρός μας τα χάλασε λίγο.Έτσι και εγώ για να τον καλοπιασω είπα να του φτιάξω ένα γλυκάκι μήπως σταματήσει τα κλάματα και αρχίσει τα χαμόγελα.Τραγανά σαραγλακια λοιπόν θα τον κεράσω και αν θέλετε ελάτε να δείτε πως τα έφτιαξα.



ΣΑΡΑΓΛΙ

Υλικά:
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
200 γραμ. βούτυρο 
60 γραμ. φρυγανιά
400 γραμ. καρύδι κοπανισμένα
1 κουτ.σουπ. κανέλα
λίγο γαρύφαλλο
1 κουτ.σουπ. ζάχαρη

Σιροπι
3 φλιτζ.τσαγιού ζάχαρη
2 & 3/4 φλιτζ. τσαγιού νερό
1/2 φλιτζ. γλυκόζη
1 κουτ. σουπ. γεμάτη μέλι
χυμό από 1/2 λεμόνι.

Μια λεπτή βεργούλα για το τύλιγμα.

Εκτέλεση
 Ανακατεύουμε τα καρύδια τη φρυγανιά τη ζάχαρη και την κανέλα μαζί.Λιώνουμε το βούτυρο.Απλώνουμε τα φύλλα στον πάγκο, βουτυρώνουμε το πρώτο φύλλο και βάζουμε στην φαρδιά του πλευρά τη βέργα λίγο πιο μέσα από την άκρη και γυρίζουμε το φύλλο πάνω από αυτή. Πασπαλίζουμε στη συνέχεια το φύλλο με την γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό,τραβάμε με προσοχή τη βέργα ενώ ταυτόχρονα σουρώνουμε ελαφρά το ρολό και το βάζουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί. Συνεχίζουμε και με τα υπόλοιπα φύλλα. Όταν τελειώσουμε όλα τα φύλλα αλείφουμε τα ρολακια καλά με το βούτυρο που μας έχει μεινει και ψεκάζουμε με λίγο νερό. Ψήνουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει καλά. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά, σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε επάνω το σιρόπι .Όταν είναι έτοιμο το γλυκό, το βγάζουμε από το φούρνο το αφήνουμε πέντε λεπτά να ανασάνει και το σιροπιάζουμε.


Σημειώσεις:

 1) Αν θέλουμε το γλυκό νηστίσιμο, αντί για βούτυρο βάζουμε βιταμ ή φυτικό λάδι καλής ποιότητας.
2) Στη γέμιση αντί για καρύδι μπορούμε να βάλουμε αμύγδαλο ή φιστίκι Αιγίνης ή ένα μίγμα απ' όλα
3) Όσο λεπτότερο το φύλλο, τόσο πιο όμορφο γίνεται το γλυκό .




Σας εύχομαι μια όμορφη και γλυκιά εβδομάδα.

40 σχόλια:

  1. Με τέτοιο νόστιμο γλυκό σίγουρα θα σταματήσει τα κλάματα χαχαχα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά ο Μάρτιος δεν καταλαβαίνει από καλοπιάσματα.

      Διαγραφή
  2. Delivery κάνεις??? Μήπως να κάνω εγω μια βολτούλα με ..ταπεράκι?? χαχα!!
    Μου αρέσουν τα γλυκά του ταψιού, αρκεί να έχουν μπόλικη γέμιση !!
    Φιλάκια πολλά και γλυκάμενα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μμμμμμμ τρέξανε τα σάλια μου!!!!
    Φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι μας κάνεις βραδιάτικα, τι μας κάνεις!!
    Γεια στα χεράκια σου Κατερίνα μου, υπέροχα τα σαραγλάκια σου!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το πιο αγαπημένο από τα σιροπιαστά! Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από που έρχονται η μυρωδιές ????μύριζε όλη η μπλοκογειτονια ...
    ΑΑ ΑΑΑ οπό το σπιτάκι σου !!!! τελεια
    φιλιά




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΜΜΜΜΜΜΜου αρέσει , μου φύγαν τα σάλια ( συγνώμη κιόλας) είναι από τα λίγα γλυκά που αγαπώωωωωωωω.
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εμείς το αγαπάμε οικογενειακός το σαραγλί Νικολ μου.

      Διαγραφή
  8. Μόλις έφαγα (νοερά).... ένα κομματάκι και δεν έχω λόγια. Φαίνεται τέλειο.!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. οταν κανεις γαλακτομπουρεκο θελω και εγω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλό μήνα Κατερινάκι μου!!! Σαραγλάκι;;;; Μμμμμμ!!! Ε με τέτοιο καλόπιασμα ελπίζω να δούμε ήλιο!!
    Καλή Σαρακοστή κοπέλα μου!!! Σε φιλώ γλυκά!!! :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ Μαριλενα μου ο Μάρτης δεν καταλαβαίνει από τέτοια.

      Διαγραφή
  11. Αυτά τα συροπιαστά πεθαίνω!!!απλά τέλειο!!!!φιλάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μμμμ!!!Πολύ νόστιμο καί αγαπημένο γλυκό,Κατερίνα μου!!!Γειά στά χεράκια σου!!
    Καλό μήνα!!!Καλή Σαρακοστή!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια Dimi μου είναι ότι το πετυχαίνω απ'οτι μου λένε.

      Διαγραφή
  13. Θα κάνω κι εγώ μμμμμμ!!!!! φαίνεται υπέροχο.... θα το κάνω αν και δεν πρέπει γιατί θα το φάω ....όλο!!!! για κάποιο λόγο που δεν γνωρίζω ότι έχω κάνει από δικιά σου συνταγή πετυχαίνει. στο τετράδιο που σημειώνω τις συνταγές την συνταγή για τα ροξάκια που είχες γράψει πρίν 4 χρόνια την γράφω ....τα ροξάκια της δημιουργίας....την έχω κάνει ούτε ξερω πόσες φορές και πάντα γίνονται υπέροχα..
    ετσι θα γίνει και με τα σαραγλάκια.
    φιλιά
    Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστω πολυ.Οι λίγες συνταγές που έχω βάλει στο μπλογκ είναι αυτές που κάνω χρόνια και αρέσουν σε όσους τις έχουν δοκιμάσει. τα ροξάκια είναι υπέροχα γίνονται γρήγορα και τρώγονται ακόμα γρηγορότερα απ'ολους.

      Διαγραφή
  14. Πω πω... τα ζήλεψαααα!!!!!!!!!
    Γεια στα χέρια σου! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αχ λατρεύω τα γλυκά κουταλιού.
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αχ με λίγωσες πρωί πρωί!Πάρα πολύ ωραία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΕΓΙΝΕ ΥΠΕΡΧΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΜΟΛΙΣ ΤΕΛΕΙΣΑΜΕ ΕΝΑ ΤΑΨΙ .ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. τι σαι συ παιδι μου........δε μου λες επειδη ειμαι αναποδη......πως θα το καταφερω να το κανω ζουμερο,αφρατο και λασπε? δεν το θελω τραγανο αλλα ζωντανο το φυλλο να το ψησω λιγοτερο ή κατι παιζει με το σιροπι?......περιμενω απαντηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το συγκεκριμένο είναι τραγανό από έξω αλλά μέσα είναι σιροπιασμένο τέλεια .Τώρα για πιο λασπε μάλλον λιγότερο ψήσιμο και λίγο περισσότερο σιρόπι για να μαλακώσουνε περισσότερο.

      Διαγραφή