Γεια
σας! Σήμερα δεν θα σας δείξω κάποια καλλιτεχνική εργασία, αλλά τις
μαγειρικές μου ικανότητες! Θέλω να σας δείξω ένα φαγητό με ψαράκια -
ό,τι πρέπει για κρασάκι, μπυρίτσα και ούζο (ο,τι προτιμάτε) - και αρκετά
οικονομικό. Είναι ένα φαγητό που αγαπούσε ιδιαίτερα ο μπαμπάς μου, το
αγάπησε και ο καλός μου όταν το δοκίμασε, επομένως έμαθα κι εγώ να το
φτιάχνω από τη μαμά μου που κι εκείνη με τη σειρά της το είχε μάθει από
τη θεία του μπαμπά μου. Το φαγητό λέγεται "σαβόρ", αλλά με λευκή σάλτσα
και όχι κόκκινη όπως το σαβόρο. Πάμε να το φτιάξουμε!
Υλικά
1 κιλό γόπες μετριου μεγέθους
αλεύρι και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
για τη λευκή σάλτσα:
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
8 κουταλιές σούπας λάδι ( 4 κουταλιές από το λάδι που τηγανίσαμε τα ψάρια & 4 κουταλιές ελαιόλαδο)
αλευρι, 2 κουταλιές σούπας γεμάτες
2 φλυτζάνια τσαγιού νερό
αλάτι, πιπέρι
3 κλωναράκια δεντρολίβανο
5 κουταλιές σούπας ξύδι
Εκτέλεση
Πλένουμε,
καθαρίζουμε, αλατίζουμε και τηγανίζουμε τα ψάρια όπως συνήθως. Τα
τοποθετούμε σε βαθιά πιατέλα ( έχει σημασία αυτό!). Κρατάμε από το λάδι
που τηγανίσαμε τις 4 κουταλιές. Αδειάζουμε το υπόλοιπο λάδι από το
τηγάνι και το σκουπίζουμε από τα υπολείμματα. Βάζουμε το τηγάνι στη
φωτιά και ρίχνουμε μέσα τις 4 κουταλιές λάδι που κρατήσαμε, τις 4
κουταλιές ελαιόλαδο και το ψιλκομμένο σκόρδο. Ρίχνουμε επίσης μέσα το νερό, στο οποίο έχουμε διαλύσει το αλεύρι, ενώ ανακατεύουμε συνεχώς για να μην μας σβολιάσει.
Αφήνουμε να βράσει 5 λεπτά και κατόπιν ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι,
δεντρολίβανο και ξύδι. Σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε να σιγοβράσει για 5
λεπτά ακόμα, ανακατεύνοντας κατά διαστήματα. Το αποτέλεσμα είναι μία
χυλωμένη σάλτσα, με την οποία περιχύνουμε τα ψάρια μας. Τρώγονται
φρεσκομαγειρεμένα, αλλά είναι εξίσου νόστιμα εαν μείνουν για την επόμενη
ή την μεθεπόμενη ημέρα, φυλαγμένα στο ψυγείο. Απλώς, πήζει λίγο
περισσότερο η σάλτσα.
Tips:
- Ψάρια, εκτός από γόπες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λευκά κοκάλια (σαυρίδια) ή μπαρμπουνάκια.
- Σκόρδο και ξύδι χρησιμοποιούμε αναλόγως με το πόσο έντονη θέλουμε τη γεύση του. Επίσης, το αλάτι το κανονίζουμε ανάλογα με τις προσωπικές μας προτιμήσεις.
- Παλιά, η μαμά μου χρησιμοποιούσε μόνο λάδι από το τηγάνισμα. Εγώ το φτιάχνω όπως σας το έγραψα πιο πάνω, για ελαφρύτερη γεύση.
Καλή επιτυχία!
Εύχομαι να έχετε καλό υπόλοιπο εβδομάδας, όμορφο και δημιουργικό.
Ουχ,μου άνοιξες την όρεξη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω ιδέα από ψαρικά όμως...
Φαινεται πεντανοστιμο!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ τρελαίνομαι για τη σάλτσα αυτή. Είναι πεντανόστιμη!!!! Την έφτιαχνε/φτιάχνει η μανούλα μου και μου θυμίζεις τα παιδικά μου γεύματα, φιλιά
ΑπάντησηΔιαγραφήΑύριο λέω να φάω ψάρι...να το φτιάξω...μμμμμ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Κατερίνα μου
Λοιπόν φιληνάδα, αυτό το φαγητό το έφτιαχνε η γιαγιά μου μα χωρίς δενδρολίβανο..μάλιστα το έφτιαχνε με παλαμίδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ξεχωριστό το φαγάκι σου Κατερίνα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα το φτιάξω, συνήθως το κάνω με κόκκινη σάλτσα, αλλά η άσπρη σαλτσούλα του με εντυπωσίασε!
Φιλιά!
Πολύ ωραία συνταγή και μας κολάζεις μεσημεριάτικα!! Ότι πρέπει μετά την κρεατοφαγία του Πάσχα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατερίνα μου αυτό θα είναι το φαγητό του Σαββάτου (το Σάββατο πάντα κάνω ψάρι) έτσι θα θυμόμαστε τον μπαμπά σου κι εσένα φυσικά! τώρα έλα να πάρεις ένα βραβείο από το σπιτάκι μου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία συνταγή, παρόλο που δεν είμαι φαν των μικρών ψαριών. Ετσι όμως...είναι αλλιώς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια διαφορετικη προταση και ενδιαφερουσα!Καλό απογευμα!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΣΑΒΟΡΙ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΝΟΜΙΖΩ...ΕΜΕΝΑ Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΤΣΙ ΤΟΥΣ ΚΕΦΤΕΔΕΣ, ΕΚΑΙΓΕ ΟΜΩΣ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΑΛΒΑ..ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΟ ΚΙ ΕΓΩ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΩ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ ΑΝΤΙ ΞΥΔΙ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!
Κατερίνα είδα πως σε λένε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛατρεύω το ψάρι.Αν λείψει θα πεθάνω είναι κύρια πηγή διατροφής μου.
Θα το μαγειρέψω σύμφωνα με την συνταγή σου.. Φαίνεται πεντανόστημο!!!
φιλιά
@Δέσποινα
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορει να μην εχεις ιδεα απο ψαρικα αλλα πιστευω να τα τρως.
@Katrina
Ειναι νοστιμο φαγητο.
@annettaspace
Ειναι τελεια σαλτσουλα και με φρεσκο ψωμακι ταιριαζει πολυ
@mia
Αν σου αρεσει το δεντρολιβανο και το σκορδο ναι.
@αχτίδα
Ο δεντρολιβανος Αχτιδα του δινει μια πιο ομορφη γευση απο σκετο σκορδο.
@ΕΛΕΝΑ
Με κοκκινη σαλτσα δεν το εχω φτιαξει ποτε.Αυτη η σαλτσουλα παντως ειναι ομορφη στη γευση και, για να ειμαι ειλικρινης, οταν αρχισεις να το τρως δεν μπορεις να σταματησεις..
@χαραυγή
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιναι μερακλιδικη.
@jenny
Και εμεις καθε Σαββατο φτιαχνουμε ψαρι, τους το εχω καθιερωσει.Θα ερθω να το παραλαβω,σ'ευχαριστω πολυ.
@kiki
Του ταιριαζουν αυτα τα ψαρια,δεν θυμαμαι ποτε να εχουμε φτιαξει αλλο ειδος ψαριου.
@Eva's blog
Ειναι μια αλλαγη, ομορφη και νοστιμη.
@Effie's Sweet Home Designs
Δεν ηξερα οτι φτιαχνουν και κεφτεδακια ετσι, θα τα δοκιμασω ομως γιατι ταιριαζουν τα αρωματικα τους.
@ΣΑΝΤΡΙΝΑ
Τα ψαρια τα αγαπαμε και ειναι απο τα βασικα στη διατροφη μας.Συνηθως τα φτιαχνω ψητα, αλλα οταν βρισκω φρεσκες γοπιτσες τις φτιαχνω ετσι για αλλαγη αλλα και γιατι μας αρεσει σαν γευση.