Γεια σας. Η συνταγή που θα μοιραστώ μαζί σας σήμερα είναι τα κουλουράκια βανίλιας που φτιάχνω κάθε Πάσχα,και όχι μόνο! Τη συγκεκριμένη συνταγή την έχω από τον μπαμπά μου, ο οποίος ήταν για σαρανταπέντε και πλέον χρόνια αρτεργάτης. Όπως καταλαβαίνετε, τα έφτιαχνε εκείνος και στη συνέχεια πήρα εγώ τη σκυτάλη. Πάμε να δούμε τα υλικά.
Κουλουράκια βανίλιας
250 γρ. ζάχαρη
300 γρ. βούτυρο
4 αυγά
1 κουταλιά σούπας αμμωνία
1κουταλάκι γλυκού baking powder
2 βανίλιες
1 ποτήρι κρασιού γάλα ελαφρώς χλιαρό
1 πρέζα αλάτι
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως και 2-3κουταλιές σούπας επιπλέον)
1 κρόκος αυγού, με λίγο νερό για το άλειμμα
Χτυπάμε τη ζάχαρη, το βούτυρο, τα αυγά και τη βανίλια, μέχρι να αφρατέψουν. Διαλύουμε την αμμωνία στο χλιαρό γάλα και τη ρίχνουμε στο μίγμα βουτύρου. Κατόπιν ρίχνουμε το baking και λίγο-λίγο το αλεύρι, μέχρι να πετύχουμε μια ομοιογενή και απαλή ζύμη. Πλάθουμε κουλουράκια σε όποιο σχήμα μας αρέσει. Βάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα αλείφουμε με το αυγό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα.
Σημείωση! Η αμμωνία μπορεί να μυρίζει ελαφρά την ώρα που ψήνονται, όταν όμως κρυώσουν δεν διακρίνεται καθόλου μέσα στα κουλουράκια. Επίσης, το βούτυρο που χρησιμοποιώ είναι 2/3 μινερβίνη και 1/3 φρέσκο βούτυρο.
Σημείωση! Η αμμωνία μπορεί να μυρίζει ελαφρά την ώρα που ψήνονται, όταν όμως κρυώσουν δεν διακρίνεται καθόλου μέσα στα κουλουράκια. Επίσης, το βούτυρο που χρησιμοποιώ είναι 2/3 μινερβίνη και 1/3 φρέσκο βούτυρο.
Σε όποιον τα φτιάξει εύχομαι καλή επιτυχία!
Να έχετε ένα καλό και όμορφο υπόλοιπο εβδομάδος.
Τι τρομερός πειρασμός ειναι αυτός!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚρατάω τη συνταγή για καλύτερες μέρες γιατί τωρα προσπαθώ να χάσω τα ...πασχαλιάτικα και φάτε μάτια ...ψάρια!!!
ευχαριστούμε....σίγουρα θα τα δοκιμάσω .....
ΑπάντησηΔιαγραφήγια τα παιδιά....
εμεις τα τιμάμε όλο τον χρόνο!!!
καλό μήνα!!!
Θα τα φτιάξω σίγουρα!!!!σε ευχαριστώ που μοιράστηκες μαζί μας αυτή την συνταγή!!!έχει ιδιαίτερη αξία μιας που είναι τόσο χρόνων και δοκιμασμένη από έμπειρα χέρια!!!Να-σαι καλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήφέτος ήταν η πρώτη χρονιά που δεν έκανα τα κουλουράκια της νονάς μου και ζηλεύω τώρα που βλέπω αυτά τα καλοψημένα, κλασική αφάνταστη γεύση
ΑπάντησηΔιαγραφήTi λαχταριστά κουλουράκια είναι αυτά;;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣλουρπ τα λιγουρεύτηκα!
Καλό βράδυ
Όλα τα κουλουράκια τα τρώμε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα δοκιμαστούν σίγουρα! Καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνταγή από τον πατερούλη που ήταν και ειδήμων, σίγουρα αξίζει!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα Δημιουργία μου!
Μπράβο στο μπαμπά, μπράβο και στην κόρη! Τέλεια φαίνονται!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπα, τώρα την ξέγραψα τη δίαιτα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κρίμα στο λαιμό σας! Θα την κάνω.
Αυτή η συνταγή από άνθρωπο που έφτιαχνε επαγγελματικά κουλουράκια είναι ανεκτίμητη...θα την δοκιμάσω σίγουρα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!!μοσχομύρισαν τα κουλουράκια σου!!πήρα ένα για το καφεδάκι μου. Ωραία η συνταγή του μπαμπά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρεπει να ειναι υπεροχα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήμμμμ!!!μου μοιαζουν υπεροχα
ΑπάντησηΔιαγραφήθα τα φτιαξω για τον εγγονο μου
σευχαριστουμε
Γεια σας κοριτσια! Δεν ξερω ποσες θα φτιαξετε τα κουλουρακια μου,αλλα θελω να σας πω κατι ακομα.Αν θελετε να γινουν οπως μας αρεσουν εμας (αλλα και ολων αυτων που τα εχουν δοκιμασει) "μπισκοτενια", οταν τα πλαθω το παχος του κορδονιου που φτιαχνω για να κανω τα διαφορα σχεδια ειναι περιπου οσο ενα μολυβι.Αν θελουμε, μπορουμε οταν τα αλειψουμε αυγο να τα πασπαλισουμε με κανελοζαχαρη ή σουσαμι ή αμυγδαλα φιλε ή σκετη ζαχαρη για μια διαφορετικη εμφανιση και γευση.Σας ευχαριστω πολυ πολυ για την επισκεψη σας, αλλα και για τα σχολια σας.
ΑπάντησηΔιαγραφή