Καλησπέρα σας. Μιας και πλησιάζει ο καιρός για τις εορτές των Χριστουγέννων, θέλω να σας δείξω σήμερα ένα συνοδευτικό πιάτο που ταιριάζει πάρα πολύ ωραία στο γιορτινό τραπέζι. Τη συνταγή μου την έχει δώσει η εξαδέλφη μου, η οποία μένει στη Νέα Υόρκη και, συνήθως, την φτιάχνουν στο τραπέζι των Ευχαριστιών και τα Χριστούγεννα. Είναι λίγο ιδιαίτερο σε γεύση, αλλά δένει πάρα πολύ ωραία με ψητά κρεατικά. Ένα πιάτο που το πρωτοέφτιαξα διστακτικά, αλλά άρεσε σε όλους και το φτιάχνω πλέον και εκτός εορτών, όταν θέλω να τους ευχαριστήσω. Παρακάτω σας δίνω τη συνταγή. Πιστεύω, αν τη δοκιμάσετε, να μείνετε ευχαριστημένοι.
Γλυκοπατάτες με σιρόπι maple
Υλικά
1 εως 1.3 κιλό γλυκοπατάτες κόκκινες
1/3 κούπας σιρόπι maple (σιρόπι σφένδαμου)
2 κουταλιές σούπας βουτυρο λιωμένο
2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού ξανθιά ζάχαρη
πιπέρι
1 εως 1.3 κιλό γλυκοπατάτες κόκκινες
1/3 κούπας σιρόπι maple (σιρόπι σφένδαμου)
2 κουταλιές σούπας βουτυρο λιωμένο
2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού ξανθιά ζάχαρη
πιπέρι
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέσα τα υπόλοιπα υλικά. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες "κυδωνάτες" σε ένα πυρέξ και περιχύνουμε με το μίγμα βουτύρου. Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς, για 20' περίπου. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ολοκληρωθεί το ψήσιμο, ανακατεύοντας 2-3 φορές τις πατάτες κατά το διάστημα αυτό. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό.
Tips: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το σιρόπι maple με 1 κουταλιά σούπας μέλι. Οι γλυκοπατάτες αυτές είναι οι κόκκινες, που βρίσκουμε στο super market όλο το χρόνο. Το σιρόπι maple το βρίσκω στον "Μανδραγόρα", στον Πειραιά.
Σας εύχομαι να έχετε καλό βράδυ και καλό υπόλοιπο εβδομάδος!
τι φανταστικη ιδεα για εορταστικο τραπαζι! νομιζω και με κανονικες πατατες θα εβγαινε τελεια η συνταγη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜικρός που είναι ο κόσμος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛες να έχουμε συναντηθεί στο "Μανδραγόρα";
κι αγαπώ πολύ τις γλυκοπατάτες, δελεαστικότατες φαίνονται!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλιά
τέλεια πρόταση για εμάς που αγαπάμε τις γλυκοπατάτες! δε νομίζω ότι θα μπορέσω να περιμένω μέχρι τις γιορτές...με την πρώτη ευκαιρία θα ψάξω για το σιρόπι και θα τις δοκιμάσω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτα υπόψιν οπωσδήποτε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατερίνα,χρώμα και γεύση για γιορτινό τραπέζι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ πολύ μ΄αρέσουν οι γλυκοπατάτες,ξεχωριστή η γεύση και νοστιμιά τους.
Φιλιά!
θα την δοκιμάσω σύντομα την
ΑπάντησηΔιαγραφήσυνταγή!!Κανε μια βόλτα από το μπλοκ μου να παραλάβεις κάτι...
μμμ...ξερογλυφομαι...υπεροχη ιδεα η συνταγη σου...δεν ηξερα πως να τις φτιαξω τις γλυκοπατατες...
ΑπάντησηΔιαγραφήAx!!!! η αγαπημενη μου γλυκοπατατα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤρελα ειναι Δημιουργια μου η συνταγη σου θα δοκιμασω και εγω οταν θα βρω γλυκοπατατες!
Καλο βραδυ.
Χαίρομαι που υπάρχουν κι άλλοι που τους αρέσουν οι γλυκοπατάτες, αν και είναι λίγο ιδιαίτερες στη γεύση. Για όποια θέλει να τις φτιάξει, όπως γράφω και στην ανάρτηση, τις συγκεκριμένες γλυκοπατάτες εγώ τις βρίσκω όλο το χρόνο στο Σ/Μ Σκλαβενίτης, δίπλα στις "κανονικές" πατάτες. Δεν είναι οι δικές μας γλυκοπατάτες, που είναι αυτή την εποχή στην αγορά.
ΑπάντησηΔιαγραφή