Καλησπέρα σας. Ο Φεβρουάριός έφτασε στο τέλος του και αύριο ξημερώνει όχι μόνο η καινούργια εβδομάδα, αλλά και καινούργιος μήνας. Γι'αυτό κι εγώ, θέλοντας να γλυκάνω τον Μάρτη, έφτιαξα ροξάκια για να τον καλοπιάσω και να μας δείξει μόνο το καλό του πρόσωπο και όχι το άγριο. Ελάτε λοιπόν να σας δείξω πως τα φτιάχνω.
Υλικά:
1 νεροπότηρο καλαμποκέλαιο
1 νεροπότηρο γάλα χλιαρό
2 αβγά
2 κουταλάκια γλυκού baking powder
2 βανίλιες
ελάχιστο αλάτι
30 γρ. μαγιά
1 κιλό αλεύρι
4-5 κουταλιές σούπας κακάο, διαλυμένες σε 3-4 κουταλιές γάλα
για το σιρόπι:
4 νεροπότηρα ζάχαρη
4 νεροπότηρα νερό
1 βανίλια
Εκτέλεση:
Λιώνουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα και προσθέτουμε το λάδι, τα αβγά, τις βανίλιες, το αλάτι και το baking μαζί με το αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη. Τη χωρίζουμε σε 4 κομμάτια. Στο ένα κομμάτι από αυτά ρίχνουμε το διαλυμένο κακάο και το ζυμώνουμε καλά. Το χωρίζουμε σε 3 κομμάτια. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι λευκής ζύμης σε ένα παραλληλόγραμμο φύλλο (20x50 εκατοστά περίπου) και στην φαρδιά πλευρά του βάζουμε ένα κομμάτι από την ζύμη με το κακάο, την οποία έχουμε πλάσει σε μπαστουνάκι όσο το μήκος του φύλλου που έχουμε ανοίξει. Τυλίγουμε σε ρολό και κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε φέτες φάρδους 2 εκατοστών περίπου. Τοποθετούμε τις φέτες στο ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, πατώντας τες ελαφρώς. Τα αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να προθερμάνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν. Εν το μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά. Όταν ψηθούν τα ροξάκια και τα βγάλουμε από το φούρνο, αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και τα σιροπιάζουμε όπως είναι μέσα στο ταψί, γυρίζοντας τα 2-3 φορές. Όταν κρυώσουν και αφού ρουφήξουν όλο το σιρόπι, τα φυλάμε σε τάπερ στο ψυγείο.
ΥΓ: Στην αρχή μπορεί να κολυμπάνε μέσα στο σιρόπι, αλλά σε λίγη ώρα δεν μένει στο ταψί ούτε σταγόνα.
ΥΓ: Στην αρχή μπορεί να κολυμπάνε μέσα στο σιρόπι, αλλά σε λίγη ώρα δεν μένει στο ταψί ούτε σταγόνα.
Σας εύχομαι να έχετε καλή εβδομάδα και έναν πολύ πολύ καλό μήνα!
Aγαπημένο γλυκό για έναν αγαπημένο μήνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα!
ΦΟΒΕΡΑ.ΝΙΑΜ ΝΙΑΜ!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ :))
Φαίνονται λαχταριστά!! Ευχαριστούμε για τη συνταγή!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπερα και καλως σε βρηκα... τα λατρευω τα ροξακια δυστυχως δεν τα εχω επιχειρησει ποτε μονο απο ζαχαροπλαστειο τα εχω φαει...αλλα θα κρατησω τη συνταγη για μελλοντικη αποπειρα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήTι ωραια ρωξακια ειναι αυτα
ΑπάντησηΔιαγραφήτυφλα να χουν του ζαχαροπλαστειου!!!!!!!!!!
Αγαπημένα μας γλυκάκια, συνήθως τα κάνω τα Χριστούγεννα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή βδομάδα, καλό μήνα Δημιουργία μου!!
Καλά, δεν ξέρεις πόσο μου αρέσει αυτό το γλυκό!!! Καλό μήνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατερίνα.Καλημέρα, Καλό Μήνα και Καλή εβδομάδα.Υπέροχα τα ροξάκια σου.Μου είχαν δώσει μία συνταγή αλλά δεν ήταν καλή.Θα κάνω μία δοκιμή και με την δική σου, αφού πρώτα τελειώσω τον χαλβά που έχω φτιάξει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μηνα με πολλές δημιουργίες!!!! τι υπέροχο γλυκάκι έφτιαξες μιαμ μιαμ και τι υπέροχα που φαίνονται!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠω Πω λιχουδιές!!! Καλό μήνα με πολλές πολλές δημιουργίες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλω θέλω θέλωωωωωωωωωωωωωωωω
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι όμορφα! Να είχα μερικά! Κρατάω τη συνταγή για να τα φτιάξω. Καλή εβδομάδα και καλό μήνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤρελαίνομαι για Ροξάκια! Θα κρατήσω την συνταγή να την φτιάξω όταν θα είμαι με τα παιδιά μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλο να τα βλεπεις και άλλο να τα τρως!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά μας γλύκανες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήAx πόσο καιρό έχω να φάω ροξάκια;!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι έχουν τέλεια γευση! Ευχαριστώ για την υπενθύμιση Δημιουργία μου, θα προσπαθήσω να τα φτιάξω αν και με τη ζαχαροπλαστική δεν τα πάω και τόσο καλα, μετράω πολλες αποτυχίες...
Πολλά φιλιά, να έχεις ένα ζεστό Μάρτιο!
ωχ!!!νυχτιάτικα
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι λιχουδιές είναι αυτές?
Καλό μήνα!
Αχ!αυτή τη συνταγή τη φτιάχνω κι εγώ!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι καταπληκτική!!!
Χίλια μπράβο.Υπέροχα!!
Υπέροχα!!!!Μπράβο!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήθα τα φτιάξω καποια στιγμή μετα την νηστεία..
χωρις αβγά γίνονται;;;
και αντι για γάλα να εβαζα υποκατάστατο με βανίλια...
Τα εφτιαξα σημερα ,πολυ νοστιμα αν και τα ψιλοπαπαριασα λιγο !
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλο Σαββατοκυριακο !
Με σας που έχω μπλέξει εδώ στα μπλογκ, όλο θέλω να κάνω δίαιτα και όλο μένει από Δευτέρα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν τα ξέρω τα ροξάκια αλλά φαίνονται μμμμμμμμ......!!!!!!
Γεια σας κορίτσια. Βλέπω πως όλες συμφωνούμε ότι τα ροξάκια είναι αγαπημένο γλυκό και τρώγεται ευχάριστα όλες τις εποχές.Σε όσες αποφασίσετε να τα φτιάξετε, εύχομαι καλή επιτυχία.
ΑπάντησηΔιαγραφήDemi: Με υποκατάστατο γάλακτος ξέρω ότι φτιάχνομται, αλλα χωρίς αβγά δεν εχω δοκιμάσει να τα φτιάξω.
Αναστασία: Ισως να ήθελαν λίγο περισσότερο ψήσιμο!