Γειά σας. Εύχομαι σε όλους έναν πολύ καλό μήνα. Από σήμερα μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα. Να είμαστε όλοι καλά και με το καλό να έρθουν και οι γιορτές! Γι'αυτό κι εγώ σήμερα ξεκινάω τον μήνα μ'ένα κέρασμα, για να είναι γλυκός και μυρωδάτος, σαν την "Κοπεγχάγη" που έφτιαξα! Είναι ένα γλυκό χειμωνιάτικο μπορώ να πω και με άρωμα Χριστουγέννων. Πάμε λοιπόν να το φτιάξουμε!
"Κοπεγχάγη"
Υλικά
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
1 φλυτζάνι ζάχαρη
1 φλυτζάνι φρυγανιά τριμμένη
3 φλυτζάνια αμυγδαλόψυχα, με το φλούδι της
6 αβγά
1 φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ
1 κουταλάκι γλυκού baking powder
1 κουταλάκι γλυκού "Σμυρνιό" ή κανέλλα
βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων
για το σιρόπι
2 1/2 φλυτζάνια ζάχαρη
1 φλυτζάνι μέλι
3 φλυτζάνια νερό
1 ξύλο κανέλλας
χυμό 1/2 λεμονιού
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
1 φλυτζάνι ζάχαρη
1 φλυτζάνι φρυγανιά τριμμένη
3 φλυτζάνια αμυγδαλόψυχα, με το φλούδι της
6 αβγά
1 φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ
1 κουταλάκι γλυκού baking powder
1 κουταλάκι γλυκού "Σμυρνιό" ή κανέλλα
βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων
για το σιρόπι
2 1/2 φλυτζάνια ζάχαρη
1 φλυτζάνι μέλι
3 φλυτζάνια νερό
1 ξύλο κανέλλας
χυμό 1/2 λεμονιού
Εκτέλεση
Αλέθουμε τα αμύγδαλα πάρα πολύ ψιλά. Ανακατεύουμε τη φρυγανιά με το baking powder και το σμυρνιό. Χτυπάμε πολύ καλά τους κρόκους με τη ζάχαρη, ν'ασπρίσουν και ρίχνουμε μέσα το κονιάκ και τα αμύγδαλα. Κατόπιν, ανακατεύουμε απαλά μέσα στο μίγμα λίγη μαρέγκα, λίγη φρυγανιά, εναλλάξ μέχρι να τελειώσουν. Αλείφουμε ένα ταψί (εγώ χρησιμοποίησα ταψί 30x27εκ.) με βούτυρο και στρώνουμε 8-9 φύλλα, βουτυρώνοντας ανάμεσα σε κάθε φύλλο. Αδειάζουμε το μίγμα που έχουμε φτιάξει, γυρίζουμε τα φύλλα που περισσεύουν γύρω-γύρω προς τα μέσα, βουτυρώνουμε και στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα που μας έχουνε μείνει, βουτυρώνοντας πάλι ανάμεσα σε κάθε φύλλο. Χαράζουμε τα επάνω φύλλα (όχι μέχρι κάτω) σε όποιο σχήμα θέλουμε και ψεκάζουμε με νεράκι το γλυκό. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδισει καλά. Κάνουμε το γνωστό τεστ με το μαχαιράκι. Φουρνίζοντας το γλυκό ετοιμάζουμε το σιρόπι: βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά, σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε το σιρόπι επάνω. Όταν βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο, όπως είναι ζεστό, του ρίχνουμε επάνω το σιρόπι. Το αφήνουμε να ησυχάσει και να αποροφήσει το σιρόπι. Οταν κρυώσει, σκεπάζουμε το ταψι με μεμβράνη, φυλάμε στο ψυγείο και μένει τραγανό μέχρι και το τελευταίο κομμάτι.
ΥΓ: Μπορείτε να βάλετε ό,τι βούτυρο θέλετε, φρέσκο, μαργαρίνη κλπ. Ο,τι σας αρέσει!
Γειάς τα χέρια σου φίλη μου, ένα κομματάκι ( προτιμώ γωνία) θα το έτρωγα ευχαρίστως.Έχω να κάνω τέτοιο γλυκό πολύ πολύ καιρό.Εγώ ξέρεις τι έκαμνα; το έκαμνα ρολό, το έκοβα φέτες και το έβαζα να ψηθεί σαν μικρά στρογγυλά κομμάτια ( πιστεύω να το κατάλαβες)Υπέροχο, εύχομαι καλοφάγωτο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆσε όλο γλυκά τρώμε αυτές τις μέρες!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά όμως να μας γλυκαίνεις, φιλάκια :)))
@αχτίδα
ΑπάντησηΔιαγραφήΒλέπω κι εσυ γωνία προτιμάς! Εγω ειτε σε γλυκο ειτε σε πίτα, ό,τι και να είναι, ξέρουν όλοι ότι οι γωνιες ειναι δικες μου!
@roadartist
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα γλυκα κορίτσι μου είναι πάντα ευπρόσδεκτα! Ειδικά όταν ειναι και σπιτικά! καλά να είμαστε να τα χαιρόμαστε ;)
Ωωωω! Μ' αρέσει αυτό το γλυκό και μου θυμίζει κι εμένα Χριστούγεννα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο μου άρεσε αυτό το γλυκάκι όταν ήμουνα μικρή! Δεν το έχω φτιάξει ποτέ και έχω χρόνια να το φάω! Γεια στα χέρια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήμμμμμμμμ!!!! τι έχουμε εδώ;
ΑπάντησηΔιαγραφήη γωνία καλή, αλλα μιας και με πρόλαβαν άλλες θα προτιμήσω ένα μεσαίο κομματάκι!!!
Kαλό μήνα Δημιουργία μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι γλυκά που μας τον ξεκίνησες, γεια στα χεράκια σου, φαίνεται άψογη!!
Φιλιά!
Ενα γλυκό που δεν το πολυφτιάχνουν τελευταία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια γωνίτσα περισσεύει;
Ωραίο γλυκό! Τελευταία δεν το φτιάχνουν συχνά! Καλά έκανες και το ανέβασες!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλέ πρόλαβα καμμιά γωνίτσα ή τις πήραν όλες οι φιλενάδες ???
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ καλό το γλυκό σου δημιουργία μου !! πως θα ήθελα πραγματικά να είχα τώρα ένα κομματάκι. θα προσπαθήσω να το φτιάξω το σ/κ.
ευχαριστούμε για την παραδοσιακή συνταγή που μας έδωσες!!!
καλό βραδυ
Αχ πως λατρεύω τα σιροπιαστά!!! Υπέροχο το γλυκάκι σου. Να είσαι καλά. Καλώς σε βρήκα:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Κατερίνα και Χρόνια Πολλά για τις μέρες που έρχονται. Υπέροχο το γλυκό σου Υπέροχο και το background στο μπλογκοσπιτάκι σου.Πάντα δημιουργική. ΄Ονομα και πράγμα.
ΑπάντησηΔιαγραφή@kiki
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο άρωμα από την κανέλλα και το σιρόπι μας φέρνουν πιο κοντά στα Χριστούγεννα!
@big mama
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ γι'αυτό το έφτιαξα, μου θυμίζει παλιές εποχες!
@ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ
ΑπάντησηΔιαγραφήΟχι, έχει γωνίες και για σένα! :)
@ΕΛΕΝΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Ελενα. Οχι για να το παινευτώ, αλλά το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό!
@Γιαγιά Αντιγόνη
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσες γωνίτσες θέλεις! Πραγματικά είναι από τα γλυκά που σπάνια πια το βρισκεις σε ζαχαροπλαστεία.
@Αγγελικη Ν
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω ότι οι νεότεροι ούτε καν το γνωρίζουν αυτό το γλυκό !
@Maria B.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρόλαβες, πρόλαβες! Κι αν το φτιάξεις, σου εύχομαι καλή επιτυχία!
@elen
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Καλωσόρισες!
@erifili
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Erifili! Είπαμε να στολιστούμε για τα Χριστούγεννα, για να φτιάξει λίγο και η διάθεσή μας!
υπεροχο γλυκο!και πολυ ωραιες φωτο!
ΑπάντησηΔιαγραφή