Γειά σας, καλό απόγευμα! Αυτό τον καιρό δεν έχω πολλά πράγματα να σας δείξω -από χειροτεχνήματα- γιατί ασχολούμαι με το συμμάζεμα του σπιτιού για το καλοκαίρι και με την τακτοποίηση του κήπου, καθώς εκεί περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας το καλοκαίρι. Θα σας γλυκάνω, όμως, με μια συνταγή πολύ δροσιστική και καλοκαιρινή. Την έφτιαξα και στη γιορτή του καλού μου κι έκανε θραύση!
"Καλοκαιρινό Γλυκό"
Υλικά:
1 1/2 ποτήρι αλεύρι
1 ποτήρι ζάχαρη
5 αυγά
2 βανίλιες
1 baking powder
για το σιρόπι:
2 1/2 ποτήρια ζάχαρη
2 1/2 ποτήρια νερό
για τη διακόσμηση:
1 φακελάκι Garni
1 φλυτζάνι ινδοκάρυδο
1 1/2 ποτήρι αλεύρι
1 ποτήρι ζάχαρη
5 αυγά
2 βανίλιες
1 baking powder
για το σιρόπι:
2 1/2 ποτήρια ζάχαρη
2 1/2 ποτήρια νερό
για τη διακόσμηση:
1 φακελάκι Garni
1 φλυτζάνι ινδοκάρυδο
Εκτέλεση:
Χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά στο μίξερ, μέχρι να φουσκώσουν και να ασπρίσουν. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε τις βανίλιες και το αλεύρι λίγο-λίγο, ανακατεμένο με το baking powder. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 30x30cm και αδειάζουμε μέσα το μίγμα και το ισιώνουμε. Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει (δοκιμάζουμε με το μαχαίρι). Φουσκώνει αρκετά. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε και το σιρόπι, βράζοντας τα υλικά για 5 λεπτά περίπου. Σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε το σιρόπι πάνω. Οταν ψηθεί το γλυκό, το βγάζουμε από το φούρνο. Το αφήνουμε να "ανασάνει" ένα δεκάλεπτο και του ρίχνουμε από πάνω το σιρόπι σιγά-σιγά. Οτν κρυώσει το γλυκό ετοιμαζουμε το Garni βάσει των οδηγιών του (όποιος θέλει μπορεί να χρησιμοποιήσει και σαντυγί). Στρώνουμε το Garni πάνω από το γλυκό, κάνοντας με ένα πιρούνι σχέδια και πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο. Το φυλάμε στο ψυγείο. Ιδανικά, το σερβίρουμε την επόμενη μέρα, που έχει "τραβήξει" το σιρόπι και το γλυκό έχει δέσει. Καλή επιτυχία!
Χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά στο μίξερ, μέχρι να φουσκώσουν και να ασπρίσουν. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε τις βανίλιες και το αλεύρι λίγο-λίγο, ανακατεμένο με το baking powder. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 30x30cm και αδειάζουμε μέσα το μίγμα και το ισιώνουμε. Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει (δοκιμάζουμε με το μαχαίρι). Φουσκώνει αρκετά. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε και το σιρόπι, βράζοντας τα υλικά για 5 λεπτά περίπου. Σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε το σιρόπι πάνω. Οταν ψηθεί το γλυκό, το βγάζουμε από το φούρνο. Το αφήνουμε να "ανασάνει" ένα δεκάλεπτο και του ρίχνουμε από πάνω το σιρόπι σιγά-σιγά. Οτν κρυώσει το γλυκό ετοιμαζουμε το Garni βάσει των οδηγιών του (όποιος θέλει μπορεί να χρησιμοποιήσει και σαντυγί). Στρώνουμε το Garni πάνω από το γλυκό, κάνοντας με ένα πιρούνι σχέδια και πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο. Το φυλάμε στο ψυγείο. Ιδανικά, το σερβίρουμε την επόμενη μέρα, που έχει "τραβήξει" το σιρόπι και το γλυκό έχει δέσει. Καλή επιτυχία!
Tip: Μπορούμε να παραλείψουμε τη σαντυγί και να το σερβίρουμε με παγωτό καϊμάκι ή όποια άλλη γεύση προτιμάμε. (Ακόμα κι αν δεν βάλουμε σαντυγί, το γλυκό το βάζουμε στο ψυγείο, για να είναι δροσερό.) Επίσης, μπορούμε αντί για ινδοκάρυδο να βάλουμε κερασάκι γλυκό και καβουρδισμένο αμύγδαλο. Εγω, βέβαια, αν και είχα βάλει Garni και ινδοκάρυδο, συμπλήρωσα με παγωτό καϊμάκι και σπιτικό γλυκό φράουλα!
Ήρθα να πάρω γλυκάκι για τον απογευματινό καφέ μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήπεντανοστιμο!το κανω κι εγω μονο που βαζω καρυδα και ανανα μεσα στο κεικ και μετα σιροπαρω και στρωνω με σαντιγυ...να τον χαιρεσαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήαυτό είναι γλυκάκι τούρμπο, παρέλαση θερμίδων, φυσικά εγώ θα πάρω ένα απ' ολα, και σιροπιαστο και παγωτάκι και γλυκιά φραουλίτσα, θα κάνω που θα κάνω την αμαρτία να μην την ευχαριστηθώ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταρχήν "Χρόνια Πολλά" στον εορτάζοντα,να τον χαιρεστε,πάντα με χαρά και υγεία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο γλυκάκι σας φαίνεται πολύ...εμφανίσιμο!
Μου αρέσουν τα σιροπιαστά πολύ και θα το πάρω στην δική σας εκδοχή ,με Garni, με ινδοκάρυδο, με παγωτό και με γλυκό από πάνω!Ή τρώμε ή δεν τρώμε!
Να είστε καλα
Αχ τι γλυκάκι είναι αυτό
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα δοκιμάσω λιγάκι
Ευχαριστώ δημιουργία μου την γλυκά του να έχεις
καλή εβδομάδα
Από τα πιο νόστιμα γλυκάκια, το κάνω χρόνια ,με συνταγή από την μανούλα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τον χαίρεσαι και πάλι τον καλό σου Κατερίνα μου!!
ΔΕ θέλω να ξ΄ρω....
ΑπάντησηΔιαγραφήδε θέλω να ξέρω....
υστερα μου λένε, μα πως? δεν τηρείς το πρόγραμμα?
Μπορώ μ' αυτά που βλέπω?
Υπέροχο γλυκάκι εύκολο και ελαφρύ.Θα ήθελα να σου πω πόσο μου αρέσει αυτό που έχεις φτιάξει και το έχεις βάλει επάνω στη σελίδα σου.Υπέροχο πραγματικά χρυσοχέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚόλασηηηηηηηηη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈφτιαξα καφεδάκι, βάλε μου και λίγο γλυκό και είμαι χάρμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεντανοστιμο το γλυκακι ! Τα χρονια μου πολλα για τον Κωστη αν και λιγο καθυστερημενα !
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατερίνα το γλυκάκι με τη σαντιγί είναι πολύ ωραίο και νόστιμο!Και η καρύδα μ΄αρέσει και τα καβουρδισμένα αμυγδαλάκια τέλεια είναι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό απόγευμα!
Πολύ νόστιμο φαίνεται, όταν με πιάσουν οι προκοπές μου θα το φτιάξω! Αλλά με παγωτό καϊμάκι που είναι το αγαπημένο μου!
ΑπάντησηΔιαγραφή@kiki
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα πάρεις Κική μου όσο θέλεις.
@cook
Ενδιαφέρουσα παραλλαγή, θα τη δοκιμάσω!
@γαστεροπληξ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓι'αυτόν ακριβώς το λόγο δεν το φτιάχνουμε συχνά. Αλλά όταν το φτιάξω, το προτιμώ κομπλέ!
@lila
Ευχαριστω Λιλα για τις ευχές σου. Το συγκεκριμένο γλυκό κι εγώ το προτιμώ με όλα του τα ... αξεσουάρ!
@BIKY
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι γλυκό, με όλη τη σημασία της λέξεως!
@ΕΛΕΝΑ
Επομένως, καταλαβαίνεις για τι κολασμένη γεύση μιλάμε ;)
@Mariela
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαριέλα μου, μικρές γλυκές αδυναμίες είναι αυτές!
@αχτίδα
Είναι όντως πολύ ελαφρύ, σαν αφρός!
@τα παπούτσια της Dorothy
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, αλλά γλυκιά κόλαση!
@eirini
Οσα κομμάτια θές Ειρήνη!
@Anastasia's dolls
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για τις ευχές σου Αναστασία.
@eleni
Είναι ταιριαστά υλικά μταξύ τους Ελένη κι αυτό του δίνει ξεχωριστή γεύση!
@olivetreegirl
ΑπάντησηΔιαγραφήΟπως και να το φτιάξεις είναι όμορφο! Αλλά το παγωτό το απογειώνει!