Καλησπέρα σε όλη την μπλογκοπαρέα! Σήμερα θα σας κεράσω από το κεκάκι που έφτιαξα. Είναι ένα κέικ πορτοκαλιού με μυρωδικά. Δεν περιέχει αυγά και έχει πολύ λίγα λιπαρά, ιδανικό γι' αυτούς που προσέχουν τη διατροφή τους. Σας δίνω τα υλικά:
Κέικ πορτοκαλιού με μυρωδικά
3 φλυτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 πρέζα αλάτι
1/2 φλυτζάνι καλαμποκέλαιο
1/2 φλυτζάνι ξανθιά ζάχαρη
1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού σόδα
λίγη κανέλλα και λίγο γαρύφαλλο σκόνη
1 πορτοκάλι (το ξύσμα)
1 λεμόνι (το ξύσμα)
1 μανταρίνι (το ξύσμα)
1 φλυτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1 φλυτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
5 κουτ. σούπας κονιάκ
προαιρετικά: 1 χούφτα σταφίδες ξανθές
1 πρέζα αλάτι
1/2 φλυτζάνι καλαμποκέλαιο
1/2 φλυτζάνι ξανθιά ζάχαρη
1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού σόδα
λίγη κανέλλα και λίγο γαρύφαλλο σκόνη
1 πορτοκάλι (το ξύσμα)
1 λεμόνι (το ξύσμα)
1 μανταρίνι (το ξύσμα)
1 φλυτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1 φλυτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
5 κουτ. σούπας κονιάκ
προαιρετικά: 1 χούφτα σταφίδες ξανθές
Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι με τα δύο είδη ζάχαρης. Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα, το αλάτι και τα μυρωδικά. Όσο το μίξερ δουλεύει σε χαμηλή ταχύτητα ρίχνουμε εναλλάξ το αλεύρι με το χυμό του πορτοκαλιού και το κονιάκ. Σταματάμε το χτύπημα και ανακατεύουμε μέσα τα καρύδια. Αδειάζουμε το μίγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα (δοκιμάζουμε με το μαχαίρι). Όταν το ξεφορμάρουμε πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με ζάχαρη άχνη ή πριν το βάλουμε στο φούρνο το πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Καλή επιτυχία!
καλώς την, ωραίο το γλυκάκι, γεμάτο αρώματα
ΑπάντησηΔιαγραφήμοιάζει πολύ με το λιτό, που φτιάχνουμε στη Μακεδονία, λιτό λέμε την φανουρόπιτα όταν την φτιάχνουμε σα γλυκό και όχι ως προσφορά στον άγιο, οπότε φτιάχνουμε διάφορες παραλλαγές προσθέτοντας ή αφαιρώντας υλικά, έφτιαξα και γω πριν λίγες μέρες και κάποια στιγμή θα κάνω την ανάρτηση,
καλό απόγευμα
Ειναι καταπληκτικο το κεικ αυτο και το φτιαχνω τακτικα !Σουπερ και το εργοχειρο της προηγουμενης αναρτησης !Καλο βραδυ Κατερινα !
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ νόστιμο το κέικ σου.Εγώ πάλι το κάνω σε ταψάκι και πάνω το πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη γιατί αρέσει πολύ στην μικρή μου κόρη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣαν καλο μου φαινεται το κεικ τωρα που δεν τρωμε σνιφφφφφ!!! γλυκα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοσο ζελε να φαμε πια; ουτε ο Ευαγγελισμος να ειμασταν.
Κατερίνα μου.....και μόνο που δεν έχει αυγουλάκια,μου φτάνει και μου περισεύει......
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλες οι γεύσεις του είναι απ' αυτές που αγαπάμε στην οικογένεια,οπότε σίγουρα...θα το δοκιμάσω.Για εκείνο που έχω αμφιβολία,είναι η σόδα.Ελπίζω να μην αφήνει καμια βαρειά μυρωδιά.
Σόδα χρησιμοποιώ,μόνο στα ρεβύθια(για να βγει η φλούδα εύκολα) και στο γυάλισμα των ασημικών.Δεν την έχω δικιμάσει ποτέ....σε φαγητό και δεν τη γνωρίζω....
Πολλά φιλιά...!
Λία...
Μιαμ,μιαμ! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήEβαλες και σουσαμάκι??
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραία που του πηγαίνει!!
Ωραία και μυρωδάτο το κεκάκι σου:))
Μιαμ! Και κάνω και δίαιτα η γυναίκα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατερίνα,απλό το κέικ σου,αλλά πολύ νόστιμο!Μ΄αρέσει που δεν έχει αυγά.Το σουσαμάκι πολύ καλή ιδέα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!
Πολύ ωραίο φαίνεται, θα τη δοκιμάσω σίγουρα τη συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήτο κανω κι εγω,μα μονο σε νηστεια :)
ΑπάντησηΔιαγραφήMμμμμ σαν καλό μου φαίνεται το κεικάκι σου, κρατώ την συνταγή !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαίρνω ένα κομματάκι από το δικό σου κέικ και σου στέλνω την σαμιώτικη καλησπέρα μου
Άργησα να έρθω να κεραστώ καθότι πολύ τρέξιμο αυτό τον καιρό. Περίσσεψε και για'μ'ενα κανένα κομματάκι?
ΑπάντησηΔιαγραφήΆχχχχχχχχχ αυτά τα γλυκάκια....κι ύστερα αναρωτιέμαι πού τα βρίσκω τα κιλάκια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ νόστιμο φαίνεται.
@ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν το γνώριζα ότι ονομάζεται έτσι η φανουρόπιτα, όταν τη φτιάχνεις για γλυκό!
@Anastasia's dolls
Αρα το ξέρεις ότι είναι από τα ωραία γλυκά!!!
@XRYSOULA
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι με ζάχαρη μου αρέσει, αλλά και το σουσάμι του δίνει μια ιδιαίτερη γεύση!
@πουαντερι
Αυτό είναι πολύ ελαφρύ κέικ, ακόμα και σε δίαιτα μπορείς να το φας!
@Λιάντα
ΑπάντησηΔιαγραφήΛία, είναι πολύ ελαφρύ σαν κέικ. Η σόδα δεν αφήνει καμια μυρωδιά, ίσα-ίσα βοηθά στο να φουσκώσει το γλυκό και ειδικά τα γλυκά με λάδι θέλουν λίγη σόδα.
@τα παπούτσια της Dorothy
Υπάρχει κάποιο γλυκό που δεν τρως? Για να ξέρω...
@ΕΛΕΝΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤου πηγαίνει, του πηγαίνει Ελενα και πολύ!
@kiki
Αντε βρε Κική, ένα κομματάκι δεν έβλαψε ποτέ κανέναν!
@eleni
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ το προτιμώ λόγω του ότι δεν περιέχει αυγά και βούτυρο και γίνεται ελαφρύ.
@Alexandra
Να τη δοκιμάσεις Αλεξάνδρα, είναι πολύ απλή και νόστιμη!
@cook
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμείς το κάνουμε και εκτός νηστείας, γιατί μας αρέσει που είναι πολύ ελαφρύ!
@αθηνα
Πάρε όσα κομμάτια θέλεις Αθηνά!
@olivetreegirl
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια όλους τους καλούς έχει!
@twinkle
Με αυτό δεν παίρνεις κιλά, είναι ελαφρύ! Το έχουμε ψάξει το θέμα!
πότε να περάσω για ένα καφεδάκι
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα