Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Τα χρόνια εκείνα!







Τακτοποιώντας μερικά κουτιά ανακάλυψα μέσα κάτι από τα πολύ πολύ παλιά μου.Όταν εκείνα τα χρόνια τα παλιά που πήγαινα στη σχολή, μέσα σε όλα τα μαθήματα είχαμε και ένα που λεγόταν κοπτική ραπτική εσωτερικών ρούχων. Τουτέστιν, πατρόν για παντός είδους εσώρουχα και πιτζάμες για παιδιά,γυναίκες και άνδρες. Εγώ είχα την τύχη  (ή την  ατυχία) να βρεθώ στη μεταβατική εποχή από τα ρούχα επί παραγγελία στα ρούχα μαζικής παραγωγής.  Τώρα μη με ρωτήσετε πια εποχή προτιμώ εγω γιατί θα πικρανω αρκετές και περισσότερο νομίζω τα νέα κορίτσια. 
Αυτά λοιπόν εδώ είναι ρουχαλάκια για μωράκια φτιαγμένα από βαμβακερη βατίστα, ραμμένα και κεντημένα στο χέρι. Ο κυρίες που είναι πάνω κάτω στην ηλικία μου θα τα θυμούνται ,οι νεότερες δε νομίζω.


Φανελάκι 


Βρακακι .


Ζιπουνάκι εμπρός...


και πίσω.


Δείγμα για σαλιάρα.


Φορεματάκι από οργαντίνα όλο δουλεμένο στο χέρι.



Εδώ το τετράδιο με όλες τις οδηγίες για τα πατρόν και το ράψιμο γραμμένες με το χέρι . Η καθηγήτρια υπαγόρευε και εμείς γράφαμε .




Αυτά για σήμερα,έτσι για να θυμηθούμε κάποιες άλλες εποχές που τα περισσότερα ρούχα ραβονταν κατά κύριο λόγο από τις μοδίστρες αλλά και από τις ίδιες τις νοικοκυρές, που οι περισσότερες είχαν κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις ραπτικής. 











12 σχόλια:

  1. Θα μου άρεσε πολύ να ξέρω να ράβω. Τα ρούχα από μια καλή μοδίστρα καμιά σχέση δεν έχουν με τα μαζικής παραγωγής ρούχα. Προχειρότητες. Κοίτα αυτά που μας δείχνεις!!!Αθάνατα στο χρόνο και αληθινή τέχνη. Πολύ όμορφα Κατερίνα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτσι όπως τα λες Κατερίνα μου .
    Τα πάλι ρούχα που ήταν ραμμένα κατά παραγγελία, δεν είχαν καμία σχέση με αυτά που κυκλοφορούν σήμερα.
    Μπράβο που τα έχεις ακόμα ολ αυτά
    Το ράψιμο πάντως, ειναι πολύ απαραίτητο για κάθε νοικοκυρά.
    Καλή συνέχεια και φιλάκια πολλά .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά, τι αναμνήσεις μου ξύπνησες, Κατερίνα μου! Αν σου πώ πως έχω κρατήσει ένα τέτοιο σετάκι από φανελάκι και ζιπουνάκι του γυιού μου! Τα είχα ράψει η μαμά μου!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωωωω τι μου θύμησες ! Στο τότε εξατάξιο γυμνάσιο που πήγαινα είχαμε μάθημα οικοκυρικής . Τότε έμαθα πλέξιμο με βελόνες , με βελονάκι και βασικά πράγματα ραπτικής και είχαμε ένα τεράστιο τετράδιο όπου τοποθετούσαμε τα δείγματα. Τη λάτρευα αυτή την ώρα και έμαθα πολλά ,που με βοήθησαν στις μετέπειτα δημιουργίες μου . Συγχαρητήρια που κράτησες αυτά τα ανεκτίμητα πράγματα . Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημερα Κατερίνα μου!
    Τι μου θύμισες !Και εμείς στο εξατάξιο γυμνάσιο είχαμε το μάθημα των οικοκυρικων!
    Η μητέρα μου είχε την δίκη της μοδίστρα και μετά έμαθα λιγο ραπτική απο την θεία μου!
    Το τετράδιο με εξώφυλλο το κρυφό σχολείο το θυμάμαι πολυ καλα!
    Καλο ΣΚ!Πολλα φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μα τι υπέροχα έργα τέχνης!!!
    Πόσο συγκινήθηκα από το τετράδιο!!!
    Που να τα βρεις τώρα αυτά....
    μοδιστρική είχε πάει η μαμά μου όπως όλες οι κοπέλες εκείνης της εποχής και μου έμαθε τα απαραίτητα γι αυτό κι εγώ δεν μπορώ χωρίς τη ραπτομηχανή μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αχ τι μου θύμησες Κατερινα μου..αυτή η μπιμπιλα γυρω γυρω!!!...εγω σαν πιο παλιά σου..εραβα τα ρουχαλακια των παιδιων μου.. δεν ειχα παει να μαθω μοδιστρα η κεντημα.. απλα ότι εβλεπα απο αλλες μεγαλυτερες απο μενα που ηξεραν ραψιμο σαν μικροπαντρεμενη τα τυπωνα στο μυαλο μου και ετσι εγινα αυτοδιδακτη..στο ραψιμο.. το πλεχτο μου το εμαθε η πεθερα μου οταν ζούσε... και ετσι όλη η προικα των κορων μου πέρασε απο τα χερια μου...αλλες εποχες καλη μου.. !!και αυτα ρουχαλακια..ειναι ότι έχει μεινει απο τα χειροποιητα ρούχα.. σαν κειμήλια ενα πραγμα πια.
    Να περνας καλά Κατερινα μου . φιλακιααα..!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν και δεν πρόλαβα αυτές τις υπέροχες εποχές, θαυμάζω την υπομονή των κοριτσιών και το προσεγμένο αποτέλεσμα της εργασίας τους. Θεωρώ απαραίτητη την εκμάθηση, των στοιχειωδών έστω, της κοπτικής ραπτικής, γιατί κάποια στιγμή θα χρειαστεί... Ίσως τελικά ανακαλύψει κάποιος/α μια δεξιότητα που δεν περίμενε να έχει. Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ όμορφα όλα
    Καλη Σαρακοστή
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όμορφες αναμνήσεις μας παρουσιάζεις Κατερίνα μου,μέσα από τις υπέροχες δημιουργίες σου!!!
    Τι κρίμα που δεν πρόλαβα αυτά τα όμορφα χρόνια,όμως εύχομαι πρώτα ο Θεός,μία μέρα να τα ξανατοποθέτησουν στα σχολικά μαθήματα.
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μία λέξη θα πω: vintage!
    Πολύ ρομαντικά τα βρίσκω, έστω και ως αναμνηστικά μιας εποχής που δεν υπάρχει πια!
    Πολλά φιλιά Κατερίνα μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το απόλυτο vintage! σου ταιριάζει ίσως γιατί ξέρεις να το υπερασπίζεσαι καλά!! Πάντα λέω ΄τι η ραπτική που ποτίστηκα σε όλο μου το οργανισμό έγινε μπούσουλας για πολλέςμετέπειτα δημιουργίες και οχι μόνον ραπτικής Η ανάρτηση σου με άγγιξε απαλά ήρεμα απολαυστικά,ισως γιατί σε εκτιμώ και υπολογίζω σε ότι μου λές ,Σου είμαι ευγνώμων για κάποια πράγματα που μου άνοιξες τον δρόμο για να προχωρώ στον κόσμο του διαδικτύου!! Θα προσπαθήσω να μείνω στην γειτονιά οσο μπορώ αλλά τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά και μου αφαιρούν τη όποια διάθεση!!! Καλημέρα με μία αγκαλιά νιοσταλγίας!!Ξέχασα να πω ότι τα ίδια εσωρουχάκια είχα κι εγώ χειροποιητα όταν ήμουν στην 2α και 3η Λυκείου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή