Γεια σας! Με ένα αγαπημένο γλυκάκι θα ξεκινήσω τον μήνα, για να τον καλοπιάσω. Η συνταγή είναι από το βιβλίο του Μιχάλη Λ. Κωττάκη "Ο γύρος του κόσμου με ένα πιρούνι - Γαστρονομικές περιπλανήσεις ενός διπλωμάτη". Ο συγγραφέας το αναφέρει σαν "Πολίτικο σάμαλι", η υφή του όμως είναι πιο κοντά στο ραβανί και στο παντεσπάνι που έφτιαχνε η πεθερά μου στο χωριό. Είναι ένα πολύ όμορφο γλυκό, σιροπιασμένο όσο πρέπει, καθόλου λιγωτικό και συνοδεύεται παρά πολύ όμορφα από λευκό παγωτό, σε όποια γεύση σας αρέσει. Παρακάτω σας δίνω τη συνταγή για κάποια από εσάς που θα θελήσει να το φτιάξει.
3/4 φλυτζανιού σιμιγδάλι χονδρό
1/2 φλυτζάνι βούτυρο
1/2 φλυτζάνι ζάχαρη ψιλή
3 αυγά
1/2 φλυτζάνι αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και ψιλοκομμένα
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
1 βανίλια
Σιρόπι:
2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
1 φλυτζάνι τσαγιού νερό
2 κουταλιές σούπας γλυκόζη
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
1/4 κουτακάλι του γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγγα, μαζί με μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Χτυπάμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε ένα-ένα τα κροκάδια. Αναμιγνύουμε με σπάτουλα το σιμιγδάλι, το baking powder, τη βανίλια και τα αμύγδαλα μέσα στο μίγμα. Προσθέτουμε, ανακατεύοντας απαλά, και τη μαρέγγα. Αδειάζουμε το μίγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψάκι, νούμερο 23 έως 26. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ένα όμορφο καστανό χρώμα. Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι 5 λεπτά. Κόβουμε σε κομμάτια το γλυκό, το σιροπιάζουμε και ξαναβάζουμε το γλυκό στον ζεστό φούρνο (τον έχουμε κλείσει) για άλλα 8 λεπτά περίπου. Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε. Καλύτερα να το σερβίρουμε την επόμενη μέρα. Το αφήνουμε εκτός ψυγείου.
Να έχετε μια όμορφη και γλυκιά εβδομάδα!
Έναν όμορφο και ευλογημένο μήνα,με υγεία και χαρά να έχεις Κατερίνα μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜακάρι να είχα ένα κομματάκι από το υπέροχο γλυκό σου,ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας την συνταγή!!!Δεν το πιστεύω που στην προηγουμένη ανάρτηση σου,επέλεξες ένα ποίημα του Διονύση Σολομού,μόλις το είδα...και λίγο νωρίτερα έκανα ανάρτηση μ'έναν δικό του...τι σύμπτωση...κι ακόμη έκλεισα την ανάρτηση μου μ'ένα κομμάτι της πρότασης που χρησιμοποίησες κι εσύ Κατερίνα μου,προς το τέλος...ειλικρινά εξεπλάγην...διότι δεν την είχα δει την δική σου ανάρτηση....εν τέλει τα μεγάλα πνεύματα συναντιόνται.... Φιλάκια!!!!
Πολύ ωραίο! Μου αρέσει που δεν είναι λιγωτικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα :)
Καλό και γλυκό μήνα Κατερίνα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ δύσκολο να σερβιριστεί την επόμενη
μέρα τέτοιο γλυκό.
Το επόμενο δευτερόλεπτο εννοείς. 😂😂😂😂😂😂😂😂
Φιλάκια πολλά.
Καλό μήνα, Κατερίνα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο φαίνεται το σάμαλι που έφτιαξες!!!!Την γλύκα του να έχεις!!!
Ευχαριστούμε για την συνταγή!
Φιλάκια πολλά!
Καλό μήνα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛατρεμένο το σάμαλι και το έφτιαξες υπέροχο!!!
Φαίνεται πεντανόστιμο
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα
Φιλάκια ...
Καλό μήνα να χεις Κατερίνα μου!! Σλουρπ!! Καλοφάγωτο να ναι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε φιλώ!!
Καλό μήνα Κατερίνα... αγαπημένο γλυκό που το έφτιαχνε η γιαγιά μου και το συνόδευε σχεδόν πάντα με καϊμάκι παγωτό!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://artdecorationcrafting.blogspot.gr
Κατερινά μου γλυκά γλυκά τον υποδέχτηκες το Μάη!!!Καλό μήνα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήAς ειναι 6 του Μαη.. εγω θα σου ευχηθώ Κατερίνα μου εστω και καθηστερημενα να έχεις ενα όμορφο μηνα γεματο χαμογελα..αφου μας γλυκανες και εσύ με το σοροπιαστο γλυκακι σου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣιγα σιγα επανερχομαι στις επισκεψεις μου φιλη μου καλή... να χαιρεσαι οτι αγαπας... καλη κυριακή ευχομαι.. φιλακιαααα!!
Μμμμ κολασμένο γλυκό!! Μ'αρέσει πολύ και κρατώ τη συνταγή σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό και αν είναι καλόπιασμα μήνα!!! Σιγά μην σου πάει κόντρα τώρα με τόση γλύκα...
Καλά να μου είσαι Κατερίνα μου όλο το μήνα και όλους τους μήνες που ακολουθούν