Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Περί χαρτοπλεκτικής...

Τετάρτη σήμερα και είπα να αφήσουμε για λίγο τις δουλειές και να κάνουμε πάλι μια ανδρομή στα παιδικά μας χρόνια. Αυτά που θέλω να σας δείξω σήμερα τα βρήκα ξεχασμένα μέσα σε ένα συρτάρι όπου φυλάω παλιά αντικείμενα. Παίρνοντάς τα στα χέρια μου και ξεφυλλίζοντάς τα χαμογέλασα, γιατί ήταν μια επιβεβαίωση ότι από μικρή είχα μέσα μου το μικρόβιο της... καλλιτεχνίας. Πιστεύω ότι οι συνομήλικοί μου μπορεί να είχαν κι εκείνοι αυτά τα βιβλιαράκια που χρησιμοποιούσαμε στο μάθημα των καλλιτεχνικών, μαζί με το κέντημα σε χαρτονάκια που έκαναν τα κορίτσια και την ξυλοκοπτική που έκαναν τα αγόρια. Αναμνήσεις, θα μου πείτε... Μα όμορφες και με κάνουν νοερά να γυρίζω πίσω σε εκείνα τα χρόνια που βιαζόμασταν να μεγαλώσουμε, αλλά τώρα αναπολούμε με τόση νοσταλγία.


Και κάτι για τους νεότερους που θα τα δουν και δεν μπορούν να καταλάβουν τι κάναμε με αυτά. Λοιπόν, ήταν πολύχρωμες σελίδες χαρτιού κομμένες σε λωρίδες, αλλά όχι χωρισμένες...


...κόβαμε μια σελίδα και χωρίζαμε τις λωρίδες και προσπαθούσαμε να φτιάξουμε το σχέδιο όπως το βλέπαμε στις εικονες-οδηγούς που υπήρχαν ήδη τυπωμένες, όπως φαίνεται στη φωτογραφία.


Τα βιβλία ξεκινούσαν με πολύ εύκολα σχέδια και όσο προχωρούσε το νούμερό τους, τόσο μεγάλωνε και ο βαθμός δυσκολίας των σχεδίων που περιείχαν.




Μαζί με τα παραπάνω βρήκα και τη σβούρα, χαρακτηριστικό παιχνίδι της εποχής, και όπως βλέπετε την είχαμε διακοσμήσει μαζί με τον αδελφό μου με λίγη λαδομπογιά.


Κι εδώ ένα αυτοσχέδιο εξάρτημα που μου είχε φτιάξει η μαμά μου, για να μου δείξει κάτι που έφτιαχνε στα παιδικά της χρόνια. Μήπως μαντεύετε τι είναι και τι έφτιαχναν με αυτό?


Πιστεύω να μην σας έκανα να μελαγχολήσετε με αυτά που σας έδειξα, αλλά να χαμογελάσατε όπως εγώ, όταν τα βρήκα ξεχασμένα στο συρτάρι. Να έχετε ένα καλό βράδυ και καλό υπόλοιπο εβδομάδος!

26 σχόλια:

  1. βρε που τα θυμήθηκες αυτά !!!!!!!! διαβασα 2 φορές την αναρτησή σου για να μπορέσω να θυμηθώ ότι είχα και εγώ τετοιο τετράδιο, δεν μπορώ όμως να εντοπίσω σε ποιο σταδιο ήταν, στο δημοτικό ή στο γυμνάσιο ??

    όσο για της μανούλας σου το παιχνίδι, μήπως είναι σβούρα ??

    να σαι καλά !!!!!

    υ.γ. βεβαια, είχαμε και εμεις σβούρα.

    φιλια και καλό απόγευμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα και βεβαια!!θυμαμαι ολα τα εχω φτιαξει και κορδονακι με την κουβαριστρα!!
    Με συγκινησες..να εισαι καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατερίνα...,τι μου θυμίζεις!
    Η ασχολία των κοριτσιών στη χειροτεχνία-χάλια τα πήγαινα .
    Τη σβούρα ακόμη και σήμερα δεν καταφέρνω να τη γυρίσω.Αγόρασα από την Κωνσταντινούπολη,όλοι τα κατάφεραν,τίποτα εγώ.

    Με την κουβαρίστρα δεν έφτιαχναν ένα κορδονάκι,το ξέρω,γιατί αγόρασα πέρυσι ένα εργαλείο-κάνει την ίδια δουλειά,μα και πάλι δεν μπορώ.

    Όμορφες αναμνήσεις!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αχ, είχα κι εγώ τέτοια και πολύ μου αρέσανε. Τι μου θύμησες!

    Αλλά σα να μου φαίνεται πως θα ξαναασχοληθώ με κανα δυο σελίδες.Θα καθήσω να τις κόψω. Έχουν ωραίο αποτέλεσμα.

    Παιδί κι εγώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Tο τετραδιάκι το ψιλοθυμάμαι .....
    με σβούρες παίζαμε κι εμείς και μου άρεσε πολύ όσο για την κουβαρίστρα δεν το θυμάμαι καλά, πάντως κάτι πλέκανε
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ax τα έχεις ακόμα, τρελλάθηκα όταν τα είδα πέρναγα ατέλειωτες ώρες μαζί τους, είχα φτιάξει όλα τα σχέδια,κρίμα που δεν υπάρχουν ακόμα,εγώ δυστυχώς δεν τα έχω κρατήσει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Nai ναι τα θυμάμαι!!! Δεν μπορώ να πω ότι τα χρησιμοποίησα.....αλλά τα θυμάμαι σίγουρα....ίσως από τις αδελφές μου!!! Όσο για τη σβούρα....δεν μπόρεσα ποτέ να τη γυρίσω σωστά!! Μου κάνει εντύπωση όμως....πώς τα κράτησες μέχρι τώρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καταπληκτικό!!!
    τα έφτιαχνα κι εγώ αυτά τα τετράδια με την χαρτοπλεκτική και μάλιστα τα λάτρευα!!!!!!!!!!
    όσο για το αυτοσχέδιο αντικέιμενο, είχε και η γιαγιά μου ένα και... ναι είναι για να πλέκεις κορδόνια.....
    Αχ Αχ... που με ταξίδεψες τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πω πω πω ...
    τι μας θύμισες !!!
    Χαρτοπλεκτική & χειροτεχνία ...
    Εμ βέβαια τα ταλέντα από τότε διακρίνονταν !!!
    Την καλησπέρα μου ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ομολογώ οτι τα τετράδια πρώτη φορά τα βλέπω (χαχα είμαι μικρότερή σας, ζήλεια!)σβούρα είχα,έχω και ξέρω να την στρίβω (ξανά ζήλεια)όσο για το κουιζάκι αυτό το είχα κι έφτιαχνα κορδονάκι και τώρα θάθελα αλλά δεν βρίσκω κουβαρίστρα.
    Μπράβο Κατερινάκι να μας θυμίζεις για να μην ξεχνάμε.

    Ελπίζω να μην παρεξηγηθώ για τις ζήλειες;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τα τετραδιάκια πρώτη φορά τα βλέπω, δεν ήξερα καν ότι υπήρχε κάτι τέτοιο!! (και δε νομίζω ότι είμαι και μικρότερη απ' όσες τα θυμάστε, δυστυχώς, χαχα)

    Η σβούρα σταθερή αξία, εννοείται ότι ξέρω να τη γυρνάω, τσ,τσ,τσ....

    Είσαι φοβερή που τα κράτησες μέχρι τώρα....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το τετράδιο αυτό το θυμάμαι αχνά και αν δεν μας το έδειχνες θα το είχα για πάντα ξεχασμένο μέσα στα βάθη του μυαλού μου! Φοβερό τι υπάρχει εκεί μέσα! Όσο για την κουβαρίστρα, δεν θυμάμαι να έκανε κανείς κορδόνι με αυτή! Εγώ έχω μια τέτοια από παλιά κλωστή. Πώς να την αξοιοποιήσω; Πως γινεται το κορδόνι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. μας ταξίδεψες στα παιδικά μας χρόνια και πάλι, και ήμουν φαν της χαρτοπλεκτικής, είσαι φοβερή που μπόρεσες και κράτησες τόσα πράγματα από εκείνη την εποχή!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τίποτα δεν μου θυμίζουν τα τετράδια!!τι κρίμα...πολύ θα ήθελα να είχα αυτές τις αναμνήσεις...είστε πολύ τυχερές για αυτό και μπράβο σου που έχεις φυλάξει αυτό τον θησαυρό!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μπράβο σου Κατερίνα που τα διατηρείς τόσο καλά. Τα τετράδια τα θυμάμαι αχνά.. είχαμε δύο τέτοιες σβούρες που χάθηκαν με τα χρόνια και το τελευταίο το έχω δει μόνο σε φωτογραφία όπως τη δική σου.
    Να σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Να σου πω την αλήθεια, δεν τα θυμάμαι. Βέβαια εγώ δεν το είχα καθόλου το καλλιτεχνικό οπότε δεν πιάνομαι:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τόσο πολύ μεγάλωσαμε?
    Αχ τι μου θύμισες! Χαρτοκοπτική, αγώνες με τη σβούρα, ώρες ατελείωτες μας κρατούσαν συντροφιά. Εγώ έχω κρατημένες τις εικόνες που μας βάζανε να κολλάμε στην φυσική ιστορία, στα θρησκευτικά κλπ.
    Τις φυλάω σαν κόρη οφθαλμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κατερίνα μου με γύρισες νοσταλγικά στα παιδικά μου χρόνια.΄Ημουν στην πέμτη δημοτικού όταν κάναμε την χαρτοκοπτική.Στην έκτη πλέκαμε καλαθάκια με χόρτο.Θυμάσαι? ΄Οσο για την κουβαρίστρα ήταν το πρώτο μου "εργόχειρο".Τυλίγαμε σπάγγο γύρω από τα καρφάκια και με μία φουρκέτα τον περνάγαμε πάνω και μέσα από τα καρφάκια και φτιάχναμε κορδόνια.' Εγώ με αυτά έφτιαχνα βραχιολάκια, κολιέ, και κορδελλάκια για τα κοτσιδάκια μου.Σταματήσαμε να τα φτιάχνουμε όταν βγήκαν οι πλαστικές κουβαρίστρες.Να είσαι καλά καλή μου που μας τα θύμισες.Καλό Σ/Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. τί όμορφες αναμνήσεις...
    χαρτοπλεκτική και σβούρα...
    Οσο για τη κουβαρίστρα...η γιαγιά μου μ'εμαθε να πλέκω μοτίφ δαντέλας μ'αυτή...και μετά,ενώνοντάς τα να γίνεται ολόκληρο σεμέν ή καρέ..

    να είσαι καλά για τις θύμησες...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πω! πω! τι μου θύμησες.. που τα βρίσκεις βρε παιδάκι μου.Θυμάσαι και μια μέρα που έγραφες για τα σκαλιστά; θυμάσαι τα αγγελάκια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αχ ναι, θυμάμαι τις λουρίδες χαρτάκια που περνούσαμε στο τετράδιο, την είχα ξεχάσει την σχολική χειροτεχνία !!
    Έφτιαχνα πολλά , μ άρεσαν !

    Γλυκές αναμνήσεις μαθητικών χρόνων!!

    Μα τα κρατάς όλα από τότε ? μ έχεις εντυπωσιάσει!!
    Καλό ΣΚ , φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Βρε Κατερίνα!!!! Τι μου θύμησες!!! Μα πού τα φυλλάς όλα αυτά τα παλιά μου λες;;; Φοβερό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Εξαιρετικά αυτά που αναφέρεις. Θυμάμαι κι εγώ στο σχολείο αυτά τα τετράδια χαρτοκοπτικής-πλεκτικής, όσο για το αυτοσχέδιο παιχνιδάκι της μανούλας σου, το είχαμε και "πλέκαμε" κορδονάκια που μετά τα κάναμε χαλάκια στο μάθημα της χειροτεχνίας. Τι υπέροχα πράγματα μαθαίναμε τότε...
    Στη σβούρα κοντραριζόμασταν με τον αδελφό μου ποιανού θα γυρίσει πιο πολύ ώρα :)
    Να είσαι καλά που μας τα ξαναθύμησες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Γειά σας! Απαντάω σε όλους μαζί, γιατί απ' ό,τι διάβασα στα σχόλιά σας όλοι ( ή σχεδόν όλοι) είχαν τα βιβλιαράκια της χαρτοπλεκτικής και τη σβούρα και είχαν περάσει αρκετές ώρες μαζί τους. Είμαι πολύ χαρούμενη που η ανάρτησή μου αυτή σας έφερε στη μνήμη τα παιδικά, μαθητικά σας χρόνια. Να είστε όλοι καλά και εύχομαι κάθε στιγμή να δημιουργείτε όμορφες αναμνήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Το συρτάρι σου ειναι μαγικό!!!Πρωτη φορα βλεπω τετοια βιβλιαράκια ...
    Δημιουργία εισαι καλλιτεχνης απο μικρη έτσι;;
    Η ξυλινη σβουρα πολύ ωραία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Τί ωραία και νοσταλγικά είναι όλα αυτά !!! Πήγαινα σε γαλλικό σχολείο και της χαρτοκοπτικής δεν τα είχαμε, πρώτη φορά τα βλέπω. Η σβούρα, κλασσική, κρίμα που δεν έχω κρατήσει καμία. ΄Οσο για την κουβαρίστρα, αυτής της είχα δώσει να καταλάβει...
    Νά σαι καλά που μας τα θύμισες !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή