Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Εορταστικό ψωμί


Γειά σας! Εύχομαι να είστε όλοι καλά και να χαρήκατε την όμορφη μέρα, που είναι και η πρώτη της Άνοιξης. Και πιστεύω από εδώ και πέρα ο καιρός να μας κάνει τη χάρη και να μην μας δείχνει το κακό του πρόσωπο, αλλά το όμορφο και το χαμογελαστό. Εξάλλου τώρα πλησιάζει και το Πάσχα, οι δουλειές όλο και πληθαίνουν κι αρχίζουμε να σκεφτόμαστε σιγά-σιγά τι θα ετοιμάσουμε για εκείνες τις μέρες και τα καλούδια που θα φτιάξουμε. Γι'αυτό κι εγώ σήμερα είπα να αφήσω στην άκρη τις δημιουργίες που σας δείχνω συνήθως, με χάντρες, δαντέλες και άλλα υλικά, και να σας δείξω μια όμορφη δημιουργία από ζυμάρι. Είναι ένα ψωμί τη συνταγή του οποίου βρήκα στις περιπλανήσεις μου στο ιντερνετ και η "καταγωγή"του πρέπει να είναι από τη Βουλγαρία. Εγώ το έφτιαξα και θα το φτιάξω πάλι για την ημέρα του Πάσχα. Είναι ένα ψωμί με απλά υλικά, αλλά χρειάζεται λίγη δουλειά παραπάνω στο στήσιμό του. Το αποτέλεσμα του είναι υπέροχο, η δε εμφανισή του το κάνει ιδανικό για εορταστικά τραπέζια. Πάμε να σας δώσω τα υλικά και να σας δείξω με φωτογραφίες τα διάφορα στάδια της προετοιμασίας του, για όποιον θέλει και έχει το μεράκι να το φτιάξει.



Υλικά:

1/2 κιλό αλεύρι
2 αβγά & 1 κρόκος, για επάλειψη
1 κουταλιά σούπας ξύδι ή λεμόνι
2 κουταλιές λάδι
1 κουταλιά ζάχαρη
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
250 γραμμάρια ζεστό γάλα
20 γραμμάρια φρέσκια μαγιά
100 γραμμάρια (περίπου) βούτυρο

Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Εκτέλεση:

Διαλύουμε τη μαγιά με μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη, μια κουταλιά σούπας αλεύρι και 100 γραμμάρια από το γάλα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη για πέντε λεπτά. Χτυπάμε μαζί τα αβγά, το αλάτι, το λάδι, το υπόλοιπο γάλα. Προσθέτουμε, ανακατεύοντας, το μίγμα της μαγιάς και το ξύδι ή το λεμόνι και το αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη (ισως χρειαστεί και καμια κουταλιά αλεύρι ακόμα). Φτιάχνουμε μια μπάλα και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου μια ώρα. Όταν φουσκώσει, χωρίζουμε τη μπάλα στα τέσσερα και το κάθε κομμάτι στα τέσσερα πάλι, όπως βλέπετε στη φωτογραφία. Ετσι έχουμε 16 κομμάτια.


Παίρνουμε τα τέσσερα κομμάτια και ανοίγουμε το κάθε ένα σε φυλλαράκι μεγέθους περίπου όσο μια κόλλα Α4. Τοποθετούμε το ένα φυλλαράκι πάνω στο άλλο, αλείφοντας ενδιάμεσα λίγο από το βούτυρο. Στο τέλος το διπλώνουμε σε ρολό. Κατά τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τα άλλα κομμάτια, όπως φαίνεται στη φωτογραφία και στο τέλος έχουμε τέσσερα ρολά.


Κάθε ρολό το κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια, όπως βλέπετε στη φωτογραφία.


Τοποθετούμε στο ταψί, με τον τρόπο που βλέπετε, το σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Οταν είναι έτοιμοτο αλείφουμε με τον κρόκο του αβγού, χτυπημένο με λίγο νεράκι, και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσαμάκι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για περίπου 30-40 λεπτά.


Το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπετε, ένα ψωμί σκέτος αφρός, πολύ νόστιμο και πολύ εμφανίσιμο. Καλή επιτυχία σε όποιον θελήσει να το φτιάξει. Πιστεύω οι οδηγίες και οι φωτογραφίες να είναι αρκετά κατατοπιστικές.



Αυτά για σήμερα. Σας εύχομαι να έχετε μια καλή εβδομάδα.

24 σχόλια:

  1. Κατερίνα μου πραγματικά με εντυπωσίασες!!
    Θα το φτιάξω οπωσδήποτε, το περιγράφεις τόσο αναλυτικά εξ άλλου που δεν υπάρχει περιθώριο λάθους!
    Καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. φαινεται τελειο και λαχταριστο...με μαρμελαδα και βουτρο το ονειρευομαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πω πω φαινεται αφρατο και λαχταριστο το ψωμακι σου θα το δοκιμασω σιγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά, τέλειο σου έγινε το ψωμί! Φαίνεται από τις φωτογραφίες!Ευχαριστούμε για τις οδηγίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ όμορφο θα το φτιάξω!!!
    Και του χρόνου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κα Κατερίνα... καταπληκτική ανάρτηση και το ψωμί βέβαια φανταστικό!! Αξίζει να το φτιάξουμε! Ευχαριστούμε πολύ! Φιλιά και καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ χρόνο θέλει αλλά πρέπει να αξίζει τον κόπο αν βρω ευκαιρία ίσως να δοκιμάσω ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φαίνεται καταπληκτικό! Σε ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. πολύ ωραίο φαίνεται το ψωμάκι σου κατερίνα!!! μπράβοο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τέλειο...τέλειο...ΤΕΛΕΙΟ!!!!!
    Καλημέρα
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. υπέροχο!! γεια στα χέρια σου!
    ευχαριστούμε για την πρόταση

    φιλια πολλά και καλή βδομαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κατερίνα,το ψωμάκι σου θα είναι πεντανόστιμο!Και μόνο που το βλέπεις το λαχταράς-να είχα λίγο!
    Τι να σου πω,μου φάνηκε δύσκολη η εκτέλεση-γίνεται να το φτιάξεις χωρίς αυτή τη διαδικασία ή δε θα γίνει καλό;
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ουάουυυ! Τι πρωτότυπο ψωμάκι, λυπάσαι να το φας.. Αν και νομίζω οτι αν το δοκιμάσω δε θα το λυπάμαι πια :ρ

    Φιλάκια πολλά Δημιουργία μου ***

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τα ψωμακια τα εφαγα περσυ το Πασχα στην Ερατεινη .Τα ειχε φτιαξει μια φιλη της οικογενειας απο την Βουλγαρια .Ειναι παραδοσιακο γιορτινο ψωμι για τους Βουλγαρους !
    Πολυ νοστιμο και πολυ εντυπωσιακο
    για ενα γιορτινο τραπεζι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κατερινάκι μου οι οδηγίες σου είναι τόσο αναλυτικές, και το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό, που με ξεσήκωσες και θα το φτιάξω οπωσδήποτε!!!!!
    Να σαι καλά :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εντυπωσιακό ψωμάκι !!!!!
    Φαινεται τοσο όμορφο και καλοφτιαγμένο θέλω μια φετουλα και εγώ !!!!Σε ευχαριστουμε και μπραβο σου!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πω πω εκπλητκικό ψωμί!! Θα ήθελα να δοκιμάσω να το φτιάξω κάποια στιγμή.
    Μάγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καταπληκτικό ψωμάκι Κατερίνα μου, μοιάζει με τσουρέκι,σίγουρα θα είναι πεντανόστιμο.Σ'ευχαριστούμε για τις αναλυτικότατες οδηγίες.Καλημέρα και Καλές γιορτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Φαίνεται εξαιρετικά γευστικό αλλά αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι η... κατασκευή του!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πολύ εμφανίσιμο το ψωμάκι σου!! Πολύ καλή ιδέα για την ημέρα του Πάσχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Γειά σας κορίτσια! Ζητώ συγγνώμη που απαντώ σε όλες μαζί, αλλά αυτές τις μέρες δεν είμαι καλά. Δεν ξέρω πως ξεκίνησε, αλλά από την Τρίτη με ταλαιπωρεί μια λοίμωξη του αναπνευστικού. Πιστεύω μέχρι το Πάσχα να έχω συνέλθει. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια. το ψωμί γίνεται όπως σας έχω πει πάρα πολύ αφράτο και η συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθείται του δίνει αυτό το κάτι διαφορετικό. Αν το φτιάξουμε χωρίς αυτή τη διαδικασία, μόνο το ζυμάρι δηλαδή, θα έχουμε απλά ένα φουσκωτό και αφράτο ψωμί πιστεύω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλή Ανάσταση, καλό Πάσχα.
    Ο Χριστός ας μας δώσει την δύναμη για την δική μας ανάσταση, από το σκοτάδι στο φώς.

    Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη!
    Πολλές ευχές

    Το ψωμάκι σου είναι υπέροχο

    το blog σου είναι τέλειο… (με ταξιδεύει και γεμίζει ομορφιά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή